© Photo News

Rio na WK-race plots héél ver weg voor Belgische achtervolgers

De Belgische mannen zijn woensdag gestrand in de kwalificaties van de ploegenachtervolging op het WK piste in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Het viertal eindigde op een negende stek en alleen de eerste acht landen gingen door.

vml

Op de snelle piste in Saint-Quentin-en-Yvelines zetten Dominique Cornu, Jonathan Dufrasne, Jasper De Buyst en Moreno De Pauw nochtans hun beste tijd in maanden neer. Met 4:02.383 bleven ze niet ver boven het Belgische record van 4:02.317, maar dat volstond dus niet om door te stoten naar de volgende ronde. De eerste zeven landen doken trouwens allemaal onder de vier minuten, Frankrijk, achtste, had 4:00.783 nodig, ruim anderhalve seconde sneller dan de Belgen.

Op het WK piste moesten de Belgische mannen minstens een plek in de top acht veroveren om hun kansen gaaf te houden voor de Olympische Spelen in Rio. Door die niet-kwalificatie lijkt Rio nu wel heel ver weg. Alleen de beste zes Europese landen op de ranking mogen immers deelnemen aan de Spelen in 2016.

Nieuw-Zeeland won de kwalificaties met een tijd van 3:56.421. Groot-Brittannië eindigde op een tweede stek, Duitsland op plaats drie. Donderdag vindt de finale plaats.

Woensdagavond staat nog de puntenkoers op het programma voor vrouwen. Kelly Druyts, zilver op het jongste EK, verdedigt daarin de Belgische kansen. (Volg hier haar prestaties via de LIVESTRAM )

WK baanwielrennen: Kelly Druyts twaalfde in puntenkoers

© PN

Kelly Druyts is woensdag twaalfde, op achttien deelneemsters, geworden in de puntenkoers op het WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Het goud ging naar de Duitse Stephanie Pohl.

Op het jongste EK behaalde Druyts nog een zilveren medaille in de puntenkoers, maar in Frankrijk stelde ze teleur. De Wilrijkse stelde vorige week al dat ze wat twijfelde over het WK omdat ze met een minder goed gevoel reed. Blijkbaar was dat gevoel niet helemaal onterecht, want ze kwam nooit echt in het stuk voor. Halfweg koers pakte de Amerikaanse Kimberly Geist als eerste een ronde, niet veel later deden ook Pohl, vorig jaar goed voor zilver, en de Française Elise Delzenne hetzelfde.

De Nederlandse topfavoriete Kirsten Wild zag het gevaar en probeerde ook een ronde te pakken. Druyts sloot aan, maar het duo slaagde er niet in om voorop te blijven. Geen bonusronde dus voor Druyts en Wild. Enkel de Japanse Uwano slaagde daar nog in en pakte op haar eentje een ronde.

Pohl domineerde op het eind en pakte bij een sprint nog eens de volle buit. Met 38 punten. vewees ze Uwano (28 ptn) en Geist (25) naar de ereplaatsen. Druyts sprokkelde vier punten.

Druyts heeft zaterdag een herkansing in de scratch. Dan verdedigt ze haar wereldtitel.