Topsportschool Hasselt investeert in toekomst leerlingen

Print
Topsportschool Hasselt investeert in toekomst leerlingen

Foto: erwin knieper

Hasselt-Centrum

Hasselt - Het lijkt een jaarlijkse traditie te worden. Afgelopen dinsdag (10/2/15) konden de laatstejaarsleerlingen aan de Topsportschool Hasselt (KA2) voor de vijfde keer genieten van de vele workshops en infosessies rond de werking van het hoger onderwijs.

De Topsportschool Hasselt gelooft meer dan ooit in de toekomst van haar leerlingen. In samenwerking met actoren zoals PXL, Syntra, VDAB, UCLL en UHasselt kregen de laatstejaarsleerlingen van een van de grootste scholen van Hasselt de unieke mogelijkheid om de eerste stap naar een geslaagde toekomst te nemen. Het initiatief dat eerder kleinschalig begon, groeide ondertussen uit tot een heus event waar leerlingen en leerkrachten keer op keer naar uitkijken. Bezielers Lore Dewulf en Mariska Nagy –verbonden aan de vakgroep Geschiedenis en Economie aan de Topsportschool Hasselt- geven leerlingen zo een eerste kans om stil te staan bij de te volgen weg na het middelbaar onderwijs. “Veel van onze leerlingen hebben een duidelijk beeld van de weg die ze willen inslaan”, geeft Lore Dewulf aan. “We vinden het dan ook niet meer dan normaal dat we hen voorzien van voldoende info over alle mogelijkheden in het hoger onderwijs. Bovendien spelen we ook handig in op het profiel van de sportleerling door hen in direct contact te brengen met mensen uit het beroepsleven. Niet al onze leerlingen denken aan verder studeren; voor hen is het van cruciaal belang om duidelijk te weten welke beroepsgerichte opties in het verschiet liggen”.
De workshops en infosessies worden naadloos verwerkt onder de noemer “Sport en Studie”. Via een persoonlijk stappenplan dat aan het begin van het schooljaar wordt voorgesteld, worden de leerlingen stelselmatig voorbereid op het leven na de Topsportschool. “Dit jaar verlaten een kleine honderdtwintig leerlingen ons in juni. We willen hen niet alleen een handje helpen in de zoektocht naar een gepaste studierichting of een job met toekomst; we willen hen graag ook wat bijbrengen rond de strategieën die je daarbij nodig hebt.” Mariska Nagy benadrukt zo het belang van vaardigheidsgericht onderwijs waarbij leerlingen bijvoorbeeld correct aantekeningen leren maken. Dat het hele project geen slag in het water is, bewijzen de slaagcijfers in het hoger onderwijs die de oud-leerlingen van de Topsportschool Hasselt kunnen voorleggen. “Meer dan zeventig procent van onze jongens en meisjes die kiezen voor een professionele bachelor zoals de lerarenopleiding, slagen vrijwel moeiteloos voor het eerste jaar. Voor de academische bachelor ligt dat cijfer wat lager, maar ook daar rondt meer dan de helft van onze oud-leerleerlingen het eerste jaar succesvol af. “, glundert Lore Dewulf.
Opvallend dit jaar was de vraag naar gerichte informatie rond succesvol ondernemen. Met dat in het achterhoofd ging de Topsportschool Hasselt aankloppen bij het departement Business van de PXL. Benny Bierebeeck, opleidingshoofd Marketing en Logistiek Management, kwam de mogelijke kruisbestuiving tussen sport en economie voorstellen aan de hand van een uitgebreide infosessie rond de opleiding Sportmanagement.
Naar goede gewoonte werd de dag afgesloten met een aantal reflectiemomenten bedoeld om de leerlingen voor te bereiden op het bezoek aan de SID IN-beurs (studie-informatiedagen voor laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs) in Genk. “Wat we voor volgend jaar in petto hebben? We houden onze plannen nog even geheim maar we gaan opnieuw volop voor geïnformeerde leerlingen die verder hun mannetje kunnen staan; zowel op academisch, professioneel als sportief vlak”, sluiten Nagy en Dewulf samen af.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio