© Archief

Belg heeft wél veel vrije tijd

We klagen wel vaker over te weinig tijd, maar klopt dit eigenlijk wel? Enkel in Spanje en Denemarken kunnen ze genieten van wat meer ontspanning na het werk. Dit blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

DoJe

Een Belg werkt gemiddeld 1.574 uur per jaar. Dat lijkt veel, maar als je dat herrekent kom je op dertig uur per week, wat goed meevalt. Belgen werken minder lang dan werknemers in andere Europese landen. Daar ligt het gemiddelde op 1.765 uur per jaar. We hebben dus veel meer tijd om ons te ontspannen dan inwoners uit onze buurlanden.

De gemiddelde Belg besteedt dagelijks meer dan vijftien uur aan ontspanning en slapen. Werken en poetsen doen we zo’n acht uur en achttien minuten per dag. Vrouwen zijn dagelijks meer dan vier uur bezig met huishoudelijke taken en het zorgen voor anderen. Mannen doen hierover slechts twee uur.

Toch heeft een op de tien Vlaamse werknemers kans op een burn-out. Dat vertelde Socioloog Ignace Glorieux van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vanmorgen aan Radio 1. Waarom is het risico op een burn-out dan toch zo groot in ons land? Volgens Glorieux komt dit omdat er zowel thuis als op het werk veel druk is om te presteren. We werken minder, maar we zijn productiever dan pakweg werknemers uit zuiderse landen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer