© LuMA

Veertig criminele bendes hebben stek in Limburg

Minstens veertig criminele bendes hebben een stek in Limburg. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Van waaruit de criminelen precies opereren wil de politie niet kwijt, maar het gaat vooral om “middelgrote en grote gemeenten” in Limburg. Een op de drie rondtrekkende bendes is afkomstig uit Roemenië, op afstand gevolgd door andere voormalige Oostbloklanden. Een bende telt gemiddeld vijf tot tien leden, meestal tussen 20 en 30 jaar oud.

KSN

Opvallend is ook dat de meeste bendes niet toeslaan in de regio waar ze verblijven. Vaak plegen ze woninginbraken of diefstallen op zo’n honderd kilometer van hun uitvalsbasis. “Omgekeerd zijn de meeste bendes die in Limburg toeslaan ook afkomstig uit grootsteden als Brussel of Luik”, zegt Luc Valkenborg, hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie Limburg.

De politie mag dan weten waar de bendes zich ophouden, dat wil nog niet zeggen dat ze de criminelen ook automatisch kan vervolgen. “Eenmaal vastgehouden, hebben we zes maanden tijd om de criminelen effectief voor de rechter te brengen”, zegt Eddy De Raedt, hoofdcommissaris zware misdaad bij de federale politie.. “Het is dus een kwestie van snel te werken, wat niet gemakkelijk is omdat de criminelen zelden bekennen. En als we de criminelen niet langer in voorlopige hechtenis kunnen houden en moeten vrijlaten, dan zien we ze nooit meer terug.”

Welke wapens de politie inzet tegen die bendes, leest u dit weekend in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio