Wesphael naar KI voor doodslag, niet voor moord

Print
Wesphael naar KI voor doodslag, niet voor moord

Foto: BELGA

Brugge -

Het parket van Brugge zal op 11 maart aan de Brugse raadkamer vragen om Bernard Wesphael naar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling te verwijzen voor doodslag, niet voor moord, op zijn echtgenote Véronique Pirotton.

Aan het begin van het onderzoek werd de zaak rond de voormalige Ecolo-politicus gecatalogeerd als moord. Wesphael en zijn vrouw verbleven op 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Het kwam tot een handgemeen, waarna de politicus naar eigen zeggen ging slapen en zijn vrouw bij het opstaan dood aantrof in de badkamer. Volgens Wesphael heeft Pirotton zelfmoord gepleegd.

Het parket heeft het verhaal van Wesphael nooit geloofd. De eerste bevindingen van de experten die aangesteld werden door de verdediging, zouden echter overeenstemmen met zijn verhaal. De onderzoekers zouden te weinig rekening hebben gehouden met de combinatie van drugs en alcohol die in het lichaam van het slachtoffer werd aangetroffen.

Op 26 augustus 2014, na bijna tien maanden in voorhechtenis te hebben gezeten, werd Wesphael voorwaardelijk vrijgelaten door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. De verdediging kan nu nog vragen om de zaak over te hevelen naar een Franstalig Hof van Assisen.