Voorbereidingen voor jaarlijkse Erfgoeddag van start

Print

Foto: Katelijne Beerten

Lanaken - Op 26 april is het weer de jaarlijkse Erfgoeddag. Dit jaar gebeurt dat in het thema 'erf'. In Lanaken gaan de organisatoren de genealogische toer op.

De dienst Erfgoed van de gemeente en de heemkundige kringen van Lanaken slaan hiervoor de handen in elkaar. In Veldwezelt zal Wiosello een dorpswandeling met focus op erven en bezit begeleiden, en in Neerharen houdt de Kon. G.O.S.S.U. samen met de Vereniging voor Familiekunde een genealogische beurs. Op die beurs zullen heel wat standhouders met verzamelingen te bezoeken zijn, maar het pronkstuk van die dag worden ongetwijfeld de meer dan 150 kwartierstaten van de leerlingen van de Lanakense lagere scholen.

Als voorbereiding hierop gingen Lambert Joosten en Jean Maenen op pad langs de Lanakense zesdeklassen. De leerlingen werden ondergedompeld in de wereld van genealogie. Ze leerden wat de burgerlijke stand is, en waarom die werd ingevoerd. Ze hoorden wat er in de parochieregisters staat en hoe ze deze informatie kunnen gebruiken als ze ooit aan stamboomonderzoek zouden gaan doen. Van alle leerlingen werd ook kort de herkomst van de familienaam uitgelegd.

De opdracht die de leerlingen na afloop mee naar huis kregen, was hun eigen kwartierstaat te maken. Een kwartierstaat is het overzicht van vier generaties: de leerling, de ouders, grootouders en overgrootouders. Die informatie kunnen ze in principe vinden via de trouwboekjes van mama, papa, oma en opa. Een andere opdracht die de leerlingen moeten maken, is een opstel schrijven over de grootouders. “Ga maar eens praten met opa of oma over vroeger, en schrijf daar een opstel over. Ik ben er zeker van dat opa niet stopt met praten!”, waarschuwde Jean zijn pupillen.

Voor de leerling met het beste opstel en kwartierstaat is er een prijzenpakket voorzien met een usb-stick en een jaarabonnement op ‘De Rode Leeuw’, het tijdschrift van de Vereniging voor Familiekunde. De klas die zich van haar beste kant laat zien, valt ook in de prijzen.

Op de foto’s zie je Jean Maenen aan de slag in de klassen van de Jan Rosierschool in Lanaken.

Het resultaat is op zondag 26 april te bewonderen tijdens Erfgoeddag in het Ontmoetingscentrum in Neerharen, van 10 tot 17 uur.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio