Voerense ‘spijkerboom’ maakt kans op titel ‘boeiendste van Europa’

Print
Voeren -

De Voerense nagelboom - een paardenkastanje die vol verroeste spijkers zit - dingt mee naar de titel van ‘Europese boom van het jaar’. Een primeur, want ons land nam nooit eerder deel aan de verkiezing. “We waren meteen gecharmeerd door het unieke verhaal achter de nagel- of pijnboom”, zegt jurylid Pierre Crahay.

Al voor het vijfde jaar op rij zet het ‘EPA’, een Tsjechische milieuorganisatie, de verkiezing voor ‘Europese boom van het jaar’ op poten. Veertien landen dingen mee naar de prestigieuze prijs, die eind april in Brussel wordt uitgereikt. “Voor het eerst doet ook België mee”, zegt EPA-woordvoerster Ana Canomanuel. “We kiezen niet de mooiste of grootste boom, maar wel die met het boeiendste verhaal.”

Een team van lokale experts heeft zich de voorbije maanden over de Belgische kanshebbers gebogen. De 12-koppige jury koos uiteindelijk unaniem voor de nagelboom in ‘s Gravenvoeren: een eerder anonieme paardenkastanje, ware het niet dat de schors vol spijkers zit. “Net dat heeft ons over de streep getrokken”, zegt jurylid en Hasselaar Pierre Crahay, voorzitter van de Europese landeigenaarsorganisatie.

Stemmen

Welke inzending uiteindelijk met de titel van ‘boom van het jaar’ naar huis gaat, hangt af van de Europeanen. “Iedereen kan nog tot en met eind februari stemmen op zijn of haar favoriete boom”, zegt Ana. “We willen de band die mensen met bomen hebben versterken, daarom laten we iedereen stemmen. Alleen moeten de Belgen dringend uit hun pijp komen. Jullie nagelboom telt nog maar 100 stemmen, terwijl de inzending uit Estland al 7.000 stemmen heeft verzameld.”

Stem hier voor onze Limburgse spijkerboom

Lees het verhaal van de boom woensdag in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio