Evy brengt verhalen en poëzie naar woonkamers

Print
Evy brengt verhalen en poëzie naar woonkamers

Foto: FELIX BERGERS

As - Nodig je buren, kennissen en familieleden uit. Laat hen gezellig plaatsnemen in de living. Luister samen met hen naar een dichter of verhalenverteller, en vul de glazen regelmatig bij. Een eenvoudige formule voor een mooi cultureel en sociaal evenement.

"Woonkamerwoorden" is een initiatief van Collectief Dichterbij, een gezelschap van dichters en muzikanten uit de buurt van Turnhout dat creatief vernieuwend wil zijn. Op 1 februari organiseerde het de tweede editie. Gezinnen in heel Vlaanderen werden ertoe aangezet om een schrijver of dichter in de woonkamer uit te nodigen. In As namen twee gezinnen hieraan deel: Fons en Mady Van Eynde-Distelmans, en Rudi en Kathleen Smets-De Cleene. Evy Van Eynde ging eerst bij haar ouders langs en daarna enkele straten verder om de woonkamers te doen opklinken in bellettrie.
In de twee livings hadden telkens een 12-tal mensen plaatsgenomen in zetels en op stoelen. Het waren mensen uit de buurt, samen met enkele familieleden en kennissen, en zo werd dit cultureel initiatief ook een sociale ontmoeting. Evy liet enkele kortverhalen uit haar nieuwe bundel "Boze wolven" de revue passeren, daarna een paar sprookjes over het leven in een woonwagenpark, en voorts nog wat gedichten. Sommige vertelsels waren herkenbaar geïnspireerd door voorvallen en mensen uit de directe buurt. Zo maakte Evy's voordracht herinneringen aan vroeger los, en in de pauzes begonnen de luisteraars zelf oude verhalen op te halen. Op deze manier herstelde deze fijne vertelnamiddag het buurten ("ichteren") in ere.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio