© Photo News

Autoverkoper Tijl T.: ‘Geen verband tussen mijn filmpjes en Britta’

De speurders hebben maar liefst 480 zelf gemaakte voyeuristische filmpjes bij Tijl T. (32) uit Duffel aangetroffen.

svg

‘Sommige filmpjes vond ik opwindend, andere grappig. Maar er is zeker geen verband met wat er met Britta gebeurd is’, stelde Tijl.

De autoverkoper staat voor het Antwerpse assisenhof terecht voor de doodslag op Britta Cloetens (25) uit Wilrijk, die sinds 23 april 2011 spoorloos is. Tijdens het onderzoek werden zijn computer, laptop en harde schijf in beslag genomen. Daarop werden 480 filmpjes van voyeuristische aard aangetroffen, die tussen september 2009 en april 2011 gemaakt werden.

‘Het gaat duidelijk om filmpjes die hij zélf gemaakt heeft, want hij komt geregeld in beeld wanneer hij de camera installeert of weer weg haalt’, getuigde een speurder.

Verborgen camera

De filmpjes werden op diverse plaatsen gemaakt, waaronder het zwembad van Lier. Hij filmde boven of onder de kleedhokjes of legde zijn camera in een schoen en schoof die dan het andere hokje binnen. Hij legde zijn toestel ook wel eens in een papieren zak en wandelde dan tussen winkelende vrouwen om beelden onder hun rokjes te maken.

Tijl verborg zijn toestel tot slot ook in het plafond van het toilet in de Honda-garage of in een vuilbakje met gaatjespatroon.

‘Hij wilde telkens intieme delen vastleggen en filmde daarbij iedereen: van kinderen tot oudere vrouwen en zijn eigen familieleden. Soms monteerde hij de beelden tot een verhaaltje, dat hij van tekst voorzag. Er waren ook enkele vrijpartijen bij die in een naburig kleedhokje hadden plaatsgevonden’, zei een speurder.

Tijl ging vaak op pad met zijn camera. De politie merkte twee piekmomenten op in mei en oktober 2010. In die laatste maand ging hij op een week tijd vier keer naar het zwembad, waar hij een zestigtal filmpjes maakte. Toen de speurders een aantal voorbeelden toonden, kromp de beschuldigde in elkaar van schaamte.

Gedwongen seks

En het werd nog gênanter voor hem, want onderzoek naar zijn surfgedrag toont aan dat hij geregeld harde pornosites bezocht. Zijn favorieten had hij op een jaar tijd bijna duizend keer bezocht. Na het dumpen van Britta’s lichaam had hij bovendien gekeken naar filmpjes met ‘gedwongen seks’.

‘Als dat u opwindt, betekent dat dan dat zulks ook met Britta gebeurd is?’, vroeg advocaat-generaal Patrick Boyen. ‘Ik kan daar heel kort in zijn: nee. Dat is leuk om naar te kijken, niet om zelf te doen’, zei de beschuldigde. Hij ontkende voorts ook dat hij de camera op het toilet had verstopt, toen Britta in de garage was.

Meer over Duffel