© Belga

JUPILER PRO LEAGUE. Kortrijk derde na uitzege, Westerlo zo goed als zeker van behoud

KV Kortrijk en Westerlo hebben een schitterende zaak gedaan op de 24e speeldag in de Jupiler Pro League. De Kerels wonnen met 0-3 bij Moeskroen-Péruwelz en springen zo over Gent naar de derde plek, Westerlo pakte onderaan het klassement een driepunter tegen Cercle en lijkt nu al zeker van het behoud. Door het gelijkspel tussen Waasland-Beveren en KV Mechelen lijkt de degradatiestrijd nu vooral te gaan tussen de Oost-Vlamingen, Cercle Brugge en Moeskroen-Péruwelz.

Wim Conings

Heel veel bood de eerste helft tussen Moeskroen-Péruwelz en KV Kortrijk niet op Le Canonnier. Op vrije trap van Thomas Matton had Adam Marusic halfweg de eerste helft de bezoekers op voorsprong kunnen brengen, maar hij schoof de bal naast. Moeskroen mocht net voor rust ook van geluk spreken dat ze vooraan bij Kortrijk niet scherp stonden. Na een ware slapstick-situatie, waarin doelman Cros de bal tegen zijn eigen verdedigers aan knalde, slaagden de Kerels er in het geharrewar niet in de bal tegen de touwen te krijgen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Meer geluk had Veekaa in de tweede helft. Teddy Chevalier kon zichzelf nog net op tijd behoeden van een roekeloze omhaal en legde klaarkijkend af op Gertjan De Mets, die haast vanuit stand de bal er van buiten de zestien prachtig injaste: 0-1 voor de bezoekers. Een kwartier voor tijd kon Benoît Poulain bijna de 0-2 inkoppen - hij stond moederziel alleen op een vrije trap - maar Cros had een goede redding in huis. Maar vijf minuten later moest de doelman van Moeskroen zich toch nog eens gewonnen geven. Marusic pakte de bal in de stuit met zijn mindere linker en de bal verdween precies in het verste hoekje. In het slot maakte Tomasevic Moeskroen met een rake kopbal nog helemaal af: 0-3.

Door de zege klimt KV Kortrijk naar de derde plaats. Moeskroen-Péruwelz verliest al voor de zesde match op rij en moet angstig achterom kijken. Het verschil met de voorlaatste bedraagt nu nog maar één puntje.

Beauty van Apau schenkt Westerlo gouden driepunter

In de match tussen Westerlo en Cercle Brugge viel de eerste kans voor de voet van Mbaye Diagne, maar de Balotelli van de Kempen knalde de bal ietwat onbesuisd over. Ook Nils Schouterden (kopbal) en Maxime Annys (schot) dreigden nog voor Westel. Groen-zwart kon daar enkel een strak schot van D'Haene tegenover zetten. Het was wachten op een ingeving van Mitch Apau. De rechtsback van Westerlo schoof op het uur naar binnen en knalde de bal met een heerlijk effect via de onderkant van de dwarsligger tegen de touwen. Werner stond erbij, deed nog wel een wanhopige poging, maar kon er eigenlijk alleen maar naar kijken.

Daarna was het woord aan Cercle, maar de vereniging kon veel te weinig klaarmaken tegen de stevige verdediging van Westerlo. Pas toen de jonge Jinty Caenepeel - een huurling van AA Gent - inviel, kwam er wat animo in het spel van Cercle. De snelle Caenepeel maakte het Westel wèl moeilijk en stelde doelman Van Langendonck nog op de proef, maar verder dan dat zou Cercle niet meer komen. Een belangrijke thuiszege voor Westerlo, dat nu dertig punten heeft en nu al definitief gered lijkt. Cercle Brugge zit in de tegenovergestelde situatie. De Bruggelingen zien Waasland-Beveren tot op één puntje naderen en lijken het samen met Moeskroen-Péruwelz in een driestrijd te moeten gaan uitmaken wie met Lierse Play-Off 3 moet spelen.

Mechelen maakt dubbele achterstand goed in Beveren

Waasland-Beveren blijft met een slecht gevoel achter na het 2-2 gelijkspel tegen KV Mechelen. De Waaslanders gingen de rust in met een dubbele voorsprong, maar gaven de goede uitgangspositie nog helemaal uit handen. Renaud Emond scoorde in de eerste helft twee doelpunten en dikte zijn doelpuntentotaal aan tot tien stuks. Aan de rust stond Waasland-Beveren dan ook geruststellend 2-0 voor tegen KV Mechelen, dat nergens was in de eerste helft.

Na het inbrengen van Veselinovic ging het plots heel wat beter voor de bezoekers uit Mechelen, al hielp de verdediging van Waasland-Beveren ook een handje. Eerst werd Veselinovic vijf minuten in de tweede helft vergeten. De spits kopte ongedekt de aansluitingstreffer binnen. Een kwartier voor tijd deed Mechelen dat kunstje nog eens over, ditmaal kon Seth De Witte de gelijkmaker staalhard binnenknallen, ook ongedekt. Mechelen probeerde nog, maar de 2-3 kwam er niet meer. Door dit gelijkspel nadert Waasland-Beveren wel op Cercle Brugge, maar staat het wel nog steeds voorlaatst. KV Mechelen staat twaalfde.

UItslagen

Vrijdag

Club Brugge - KV Oostende 2-0

Zaterdag

Charleroi - Genk 1-0Moeskroen-Per. - KV Kortrijk 0-3W.-Beveren - KV Mechelen 2-2Westerlo - Cercle Brugge 1-0

Zondag

Lokeren - AA Gent 14u30Anderlecht - Zulte Waregem 18uLierse - Standard 20u

Club Brugge op één been voorbij Oostende

© BELGA

Club Brugge heeft op de 24e speeldag in de Jupiler Pro League geen steek laten vallen. Blauw-zwart won met 2-0 van Oostende, dat al vroeg met tien viel.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De wedstrijd was amper vijf minuten bezig en KV Oostende moest al met tien man voort. Knowledge Musona liet de bal te ver van de voet sprongen en ging te hard in duel. Scheidsrechter Landot trok meteen rood, een harde beslissing. Club profiteerde tien minuten later. Obi Oularé werd eerst gestopt door de Oostendse defensie maar bereikte alsnog José Izquierdo. Die trapte de 1-0 tegen de netten. Vrijwel meteen daarna stond het bijna 2-0, maar Ruud Vormer wrong de kans de nek om.

Daarna viel de wedstrijd wat stil, tot Ovono een terugspeelbal verkeer behandelde en Vormer bijna de bal afsnoepte. De doelman duwde de bal dan maar in hoekschop. Vlak voor rust kreeg Jaime Ruiz geel voor een fout op Felipe Gedoz. Een vreemde beslissing aangezien die laatste tot drie keer toe uithaalde met zijn rechterarm.

Club domineert

Meteen na de pauze zette diezelfde Gedoz Club op rozen. De spits pakte uit met een spectaculaire omhaal. Die leek te pakken maar Ovono verkeek zich en devieerde de bal in doel: 2-0. Izquiedro had een paar minuten later de 3-0 aan de voet. De Colombiaan stond moederziel alleen aan de tweede paal maar schoof de opgelegde kans aan de verkeerde kant van de paal naast.

Ovono had op het uur een knappe redding in huis op een prima knal van alweer Izquierdo. Ook Oulare geraakte niet voorbij de doelman die net terug is van de Africa Cup. Vormer dan maar voor de 3-0? Nee, de Nederlander liep uitstekend in en kreeg de bal perfect aangespeeld door de ingevallen Victor Vazquez. Vormer stuitte echter op Ovono, die zo zijn misser helemaal rechtzette.

Door deze zege loopt Club voorlopig acht punten uit op Anderlecht. Oostende blijft tiende.

Opvallend: Bij Oostende stond Franck Berrier voor het eerst sinds lang niet in de basis. Na de heisa van de voorbije week moest de Fransman tevreden zijn met een plek op de bank. Bij Club deed Victor Vazquez weer mee.

Herbeleef de wedstrijd hier.

Hoogtepunten:

6’ ROOD. Knowledge Musona krijgt een directe rode kaart. Oostende moet met een man minder verder. Kansen zijn er nog niet geweest maar Oostende moet al met 10 verder. Musona controleert slecht en wil het herstellen met een tackle. Te stevig volgens Lardot, die meteen rood trekt. Een te zwaar verdict, de tackle was niet met de voet vooruit.

13’ GOAL. Eerste kans en meteen een doelpunt. Oulare slaagt er centraal tot twee keer toe niet in te schieten. Hij geeft dan een uitstekende steekpass op Izquierdo, die simpel afwerkt. Het vijfde doelpunt in vijf wedstrijden voor de Colombiaan.

15’ De Bock krijgt op links alle tijd en levert een uitstekende voorzet af. Vormer loopt prima in, maar verzuimt de goede kans af te maken en kopt naast.

30’ Ovono krijgt een terugspeelbal en wil Vormer uitkappen maar mistrapt zich. Vormer wil profiteren maar Ovono bokst de bal nog snel in hoekschop. Er bestaat wat verwarring rond het feit dat Ovono de bal met de handen beroert, maat Lardot geeft gewoon een hoekschop.

43’ Ruiz gaat aan Gedoz hangen en krijgt terecht geel. Lardot heeft echter niet gezien dat Gedoz naar Ruiz slaat en bovendien natrapt. De Braziliaan komt daar heel goed weg.

47’ GOAL. De tweede helft is amper begonnen en de wedstrijd is beslist. Vazquez vindt Gedoz met een voorzet en die probeert het met een spectaculaire omhaal van op een onmogelijke positie. Ovono miskijkt zich er op en zo staat het 2-0.

49’ Club Brugge duwt door. Het speelt de bal goed rond en Izquierdo kan laag en hard voorzetten. De bal scheert rakelings langs drie Bruggelingen.

50’ De grootste misser van de dag is voor Izquierdo. Een hoekschop wordt doorgekopt en de Colombiaan staat moederziel alleen, maar duwt de niet te missen kans nog naast.

59’ Izquierdo wordt mooi vrijgespeeld en kan mooi uithalen. Ovono kan met een prima save een derde tegendoelpunt vermijden.

62’ Oulare krijgt de bal in de zestien en gebruikt goed zijn sterke lichaam. Hij schiet op doel maar Ovono heeft opnieuw een goede save in huis. Club Brugge zet Oostende onder druk.

79’ Vazquez legt de bal magistraal achter de defensie, perfect in de loop van Vormer. Die heeft de bal maar binnen te schuiven maar stuit op een uitstekende reflex van Ovono, Zo blijft het voorlopig 2-0.

80’ Canesin heeft een prachtige ren in huis en gaat onder meer De Bock voorbij. De hoek is echter scherp en Kujovic staat goed opgesteld om de poging van de Braziliaan te weren.

Charleroi wipt Genk uit de top zes na laat doelpunt

© BELGA

Charleroi heeft in een teleurstellende wedstrijd aan het langste eind getrokken tegen Racing Genk op de 24e speeldag van de Jupiler Pro League. Stergos Marinos scoorde vijf minuten voor tijd het enige doelpunt van de partij tussen de twee Play-Off 1-kandidaten. Charleroi kiepert Genk zo uit de top zes. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be.

In de strijd tussen Play-Off 1-pretendenten Charleroi en Genk kregen de Limburgers nog voor de aftrap al een halve uppercut te verwerken. Julien Gorius en Derrick Tshimanga moesten geblesseerd afhaken, de nauwelijks 18-jarige nieuwkomer Wilfried Ndidi werd daardoor meteen voor de leeuwen gegooid. Toch was de beste start voor blauw-wit: Benji De Ceulaer pakte uit met een heerlijke sleep en ging daarop tegen de grond, maar ref Geldhof liet voortspelen. Tien minuten later slalomde een goede Okriashvili voorbij half Mambourg, maar doelman Penneteau speelde ook mee en ranselde de bal knap uit het doelvlak.

Gestaag kwam de thuisploeg daarna toch opzetten. Cédric Fauré baande zich een weg voorbij een aantal Genkies, maar hij trapte binnen het bereik van Köteles. De grootste kans van de partij in een slaapverwekkende partij viel op slag van rust uit de lucht: Sandy Walsh gleed weg, waardoor de weg naar doel openlag voor spits Lynel Kitambala. Oog in oog met Köteles schoof hij de bal echter nipt voorlangs.

Geniale lob/verdwaalde voorzet zorgt voor 1-0

In de tweede helft ging de thuisploeg door op zijn elan, maar dat resulteerde pas iets voorbij het uur in echte kansen. Eerst knikte Fauré de bal nog naast, en even later kreeg de goed ingevallen Clinton Mata nog een dot van een kans. Schuin voor de goal mikte hij echter nipt voorlangs, naar het voorbeeld van Kitambala eerder. Tien minuten voor tijd deed Okriashvili nog een poging het publiek wat te verblijden met een knappe trap vanop de rand van de zestien, maar Penneteau speelde weer boeman.

De match leek rustig naar een scoreloos gelijkspel te kabbelen, maar vijf minuten voor tijd scoorde Charleroi alsnog. Köteles kon een voorzet niet voldoende wegwerken, rechtsback Stergos Marinos pakte uit met een bal die vanuit een scherpe hoek prachtig over de doelman van Genk in doel zeilde. Geniale lob of mislukte voorzet? Hoe het ook zij, de thuisploeg was op weg naar de zege.

In het slot ontsierde thuisspeler Tainmont die drie punten wel nog door een slag uit te delen aan het adres van Thomas Buffel. Geldhof toonde hem terecht de rode kaart.

Door de zege wipt Charleroi Genk uit de top zes. De Carolo’s staan nu op een gedeelde vierde plek met KV Kortrijk, terwijl Genk zakt naar de zevende plaats.

Bekijk hier de opstellingen!Herbeleef de match hier van fase tot fase!

Opmerkelijk: de Charleroi-fans moesten voor de wedstrijd een spandoek over vrije meningsuiting inleveren. Behoorlijk ironisch.

Belangrijkste fases:

5’ De Ceulaer gaat mooi zijn man voorbij op rechts, komt de zestien in en wordt dan achteraan lichtjes aangelopen door Marcq. Geldhof laat doorspelen.

16’ De bad boy van Genk begint met een poortje en gaat dan nog een speler voorbij met een mooi overstapje, ook zijn schot is goed, maar wordt in corner verwerkt door Penneteau. Okri heeft er duidelijk zin in.

29’ Fauré baant zich een weg door de Genkse verdediging, wringt zich langs Ndidi en Kabasele en haalt dan staalhard uit, maar van net buiten de rechthoek en iets te centraal om Köteles te verontrusten.

39’ Schrijvers zet voor richting tweede paal waar de mee opgerukt Castagne kan inkoppen, hij raakt het zijnet.

44’ Walsh glijdt weg en Kitambala kan alleen op Köteles af, hij kruist zijn schot een half metertje voorbij de verste paal.

66’ Clinton Mata met de ideale voorzet voor Fauré, die devieert de bal net voorbij de tweede paal, de spits had hier meer moeten mee doen.

69’ Alweer Charleroi. De goed ingevallen Mata komt vanaf zijn rechterflank naar binnen en viseert met een grondscherend schot de verste paal, zijn inzet gaat millimeters naast.

78’ Het was lang geleden dat we hem nog gezien hadden, de Georgiër komt los van de zijlijn en zoekt dan de verste winkelhaak met een zwiepend schot, Penneteau weert goed af.

85’ GOAL! Köteles werkt een voorzet niet helemaal weg. Marinos lobt de bal richting tweede paal en die valt over de hoofden van de inlopende Mata en Gerkens in doel.

88’ RODE KAART! Tainmont gaat veel te driest in op Gerkens. Buffel deelt daarop een duw uit aan Tainmont en die slaat richting de Genkenaar. Rechtstreeks rood is het gevolg voor Tainmont.