‘Japanse gijzelaar onthoofd door Islamitische Staat’

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een video verspreid waaruit moet blijken dat de Japanse gegijzelde Kenji Goto Jogo onthoofd werd. Dat meldt SITE, de internetdienst die de online activiteiten van terreurorganisaties in de gaten houdt.

wver

De video duurt 1 minuut en zeven seconden en is zaterdag op Twitter geplaatst. Op de beelden is Kenji Goto Jogo in een oranje outfit te zien. Hij wordt vergezeld door zijn beul, die voor de executie plaatsvindt nog een boodschap de wereld instuurt. ‘Abe (de Japanse premier, nvdr.), vanwege je roekeloze beslissing om deel te nemen aan een niet te winnen oorlog, zal dit mes niet enkel Kenji doden, maar ook een bloedbad veroorzaken overal waar uw mensen worden gevonden’, luidt het.

De Japanse premier Shinzo Abe reageert woedend op de onthoofding van een tweede Japanse gijzelaar door terreurbeweging Islamitische Staat. Hij zegt geen toegevingen te doen tegenover dit ‘ontoelaatbare terrorisme’. ‘Dit is een oneervolle, vreselijke daad van terrorisme die mij woedend maakt’, zei Abe, zichtbaar geëmotioneerd. Hij zei dat Japan blijft vechten tegen ‘een ontoelaatbaar terrorisme’.

Abe beantwoordde geen vragen van journalisten. Hij ging ook niet in op de echtheid van de video waarin de Japanse gijzelaar Kenji Goto Jogo onthoofd wordt. Maar zijn verklaringen geven aan dat daar weinig twijfel over bestaat. IS bracht eerder al een andere Japanse gijzelaar om, Haruna Yukawa. De terroristen hadden eerst losgeld gevraagd, nadien stelden ze een gevangenruil voor.