© AFP

Mbokani sleept Mbemba en co. naar halve finale Afrika Cup

Congo DR heeft na een onwaarschijnlijke ommekeer de Congolese derby gewonnen. De Democratische Republiek, die met Chancel Mbemba en Dieumerci Mbokani in de basis startte, boog een 0-2 achterstand nog om in een 4-2 zege. Zij plaatsen zich zo als eerste voor de halve finale van de Afrika Cup.

wic

Kort na rust barstte de kwartfinale tussen beide Congo’s pas los. Férébory Dore bracht de Democratische Republiek op achterstand, enkele minuten later stond het via Thievy Bifouma al 0-2. Anderlecht-verdediger Chancel Mbemba leek al op de terugweg richting Jupiler Pro League, maar toen sloeg die andere (oude) bekende vanop Anderlecht toe. Dieumerci Mbokani stond op de juiste plaats om een lage voorzet tegen de touwen te tikken. Tien minuten later stond het zowaar alweer 2-2: Jeremy Bokila (ex-Zulte Waregem) trapte de gelijkmaker hard tegen de touwen.

Congo DR ging erop en erover: Jöel Kimwaki verlengde een vrije trap met het hoofd in doel, Mbokani en co. wisten met hun vreugde geen blijf. De spits van Dinamo Kiev zette in blessuretijd met een knap schot zelf nog de kers op de taart voor de Democratische Republiek, waar Neeskens Kebano (Charleroi) nog mocht invallen. Ook Nicaise Kudimbana (Anderlecht), Parfait Mandanda (Charleroi), Hervé Kage (Genk) en Junior Kabananga (Cercle Brugge) zaten trouwens op de bank bij Congo DR, terwijl Charleroi-speler Francis N’Ganga aan de overkant de volle 90 minuten op de bank bleef.

Later vandaag/zaterdag treft het Tunesië van coach Georges Leekens het gastland Equatoriaal Guinea. Zondag staan de twee andere kwartfinales op het programma: Ghana/Guinee en Ivoorkust/Algerije. In de halve finales speelt DR Congo volgende week woensdag (4 februari) tegen Ivoorkust of Algerije.

Dieumerci Mbokani: 'Ik ben een goalgetter'

'Ik ben hier erg gelukkig mee want de laatste tijd kreeg ik flink wat kritiek te slikken', reageerde hij na de wedstrijd. 'Maar de voorbije week heb ik op training hard gewerkt. Ik ben een goalgetter, ook al stond ik reeds drie wedstrijden droog. Dat was wel moeilijk om mee om te gaan. In de tweede helft heb ik erg veel gelopen. Ik ging achter heel wat ballen en ik heb gescoord. Dat is de taak van spitsen. Nu staan we in de halve finales. We gaan er alles aan doen om de finale te halen.'