© BELGA

Maarten Swings wordt zeventiende in schaatsmarathon over 200 km

Maarten Swings heeft zaterdag een marathonschaatswedstrijd over 200 kilometer voltooid. De oudere broer van Bart eindigde verdienstelijk als zeventiende in de zogeheten Alternatieve Elfstedentocht.

De wedstrijd vond plaats op de Weissensee in Oostenrijk omdat het voor de reguliere tocht langs de elf steden in Friesland niet koud genoeg is. De laatste echte Elfstedentocht is in 1997 gehouden. Voor schaatsers bestaat er geen langere wedstrijd.

Swings legde de tocht af in iets meer dan 5,5 uur. De winnaar werd de Nederlander Erwin Mesu (tijd winnaar: 5u27:48). Hij was de snelste van een vluchtersgroep van twaalf schaatsers. Bob de Vries, een van de favorieten, eindigde als tweede. Bart Mol werd derde. Het peloton was in de ochtenduren bij een temperatuur van 12 graden onder nul op het lang gestrekte bergmeer aan de monstertocht begonnen. In de middag was het zonnig en rond het vriespunt.

De kopgroep waaruit de winnaar naar voren kwam, werd na 75 km gevormd. De 26-jarige Swings bleef in de hoofdmacht. Hij had zich voorgenomen de race uit te rijden. Het was de eerste keer dat Swings voor deze tocht reed. Enige dagen eerder was Swings tijdens het Open Nederlands kampioenschap marathonschaatsen over 100 km ook al in het peloton gefinished.