© SHUTTERSTOCK

Tieners houden niet van bemoeizieke ouders

Helikoptermoeders of tirannieke vaders lopen meer kans om door hun kinderen te worden afgewezen zodra zij de tienerleeftijd bereiken. Dat wijst een recente studie van de Amerikaanse universiteit van Missouri uit. Te veel druk schrikt kinderen immers af en beïnvloedt de band tussen ouders en kind.

VVA

Een kind verplichten om elke week trouw naar de muziekles te gaan, lijkt in de ogen van veel ouders waarschijnlijk niet zo fout. Later zullen ze immers wel inzien dat het best een meerwaarde is als je een muziekinstrument kan bespelen. Maar uit een recente studie van de universiteit van Missouri blijken dergelijke praktijken, waarbij ouders overigens enkel in het belang van het kind handelen, helemaal niet zo onschuldig zijn. Ouders kunnen er immers de goede band met hun kind mee beschadigen.

De onderzoekers bestudeerden in totaal tweeduizend gezinnen. Ze gingen in eerste instantie na op welke manier de moeders in conflictsituaties met hun tweejarige kleuters omgingen, daarna klopten de onderzoekers een achttal jaar later opnieuw bij de gezinnen aan zodra de kinderen de leeftijd van tien of elf jaar bereikt hadden. De studieresultaten toonden aan dat de kinderen van bemoeizieke moeders minder graag in de buurt van hun moeders vertoefden.

Niet te missen