© HBvL

Minder flitscontroles ‘s nachts en op zondag

Het is een dag waarop de snelwegen open liggen voor hardrijders, maar toch wordt er op zondag opvallend minder geflitst. Ook ‘s nachts kunnen snelheidsduivels vaker ongestraft gas geven. Dat blijkt uit een analyse van Het Laatste Nieuws van de jaarcijfers van de meldapplicatie Politiecontrole.be.

Snelheidsduivels houden van rustige zondagen, en net dan liggen er minder agenten op de loer. “Sinds de jaren tachtig is het personeelsbestand van de wegpolitie onveranderd gebleven, ondanks het feit dat ons verkeer steeds drukker wordt”, zegt Gert Cockx van de politievakbond NSPV. “Aangezien op zaterdag de minst ervaren bestuurders uitgaan, moeten tijdens het weekend op die dag de meeste controles gebeuren. Gevolg is dat je ‘s zondags over het kleinst aantal manschappen beschikt”.

Nog een opvallend feit: op maandag worden een pak minder BOB-controles gehouden. “Maar het is net op die doordeweekse dagen dat je probleemdrinkers betrapt”, klinkt het bij Touring. “En zij veroorzaken de zwaarste ongevallen.”

Bovendien waren er vorig jaar veel minder meldingen van snelheids- en alcoholcontroles in mei, juni en september, terwijl in die maanden meer doden en gewonden vielen in het verkeer. “In die periodes vallen er veel verlengde weekends, waarin agenten vaak verlof nemen”, klinkt het.