© Jan Van der Perre

Hoe Lies Lefever bijna blind werd

Stand-upcomedian Lies Lefever trok met Martin Heylen naar haar geboorteland Rwanda, waar Lies halfblind werd. Ze werd als baby door haar moeder in een beerput gegooid.

jas

Lies had zich voorgenomen om zich heel de reis door Heylen te laten leiden. “We zien wel wat er gebeurt, dacht ik vooraf”, vertelt ze. “Martin en zijn team hebben ongelofelijk veel mensen teruggevonden die iets konden vertellen over mijn afkomst.”

Zo kon zij ook de twee mannen in de armen sluiten die haar als baby van drie maanden redden uit een beerput, waar ze door haar moeder werd ingegooid. Lies overleefde, maar door het bijtende vuil in de put waren haar ogen verbrand.

“Emotioneel viel dat erg zwaar. En zeker op die momenten was ik blij dat mijn man in de buurt was. Zonder hem had ik die reis nooit ondernomen. Het is een gebeurtenis die ik niet meer achter mij zal laten, maar die ik wel een plaats heb kunnen geven. Allemaal dankzij Martin. Ik ben hem heel dankbaar voor de kans die hij mij gegeven heeft.”

Lies had zich voorgenomen om nooit terug te keren naar Rwanda, maar het waren haar zoontjes die haar op andere gedachten brachten.