© Tom Palmaers

Vikingen nemen Tongeren opnieuw in (video)

Zo’n 500 Vikingen - enkelen zelfs vanuit Canada - hebben vrijdagavond Tongeren opnieuw veroverd. De echte Vikingen plunderden Belgiës oudste stad al eens in 881.

Jan Bex/Dirk Roefflaer

Eerste vaststelling: de Vikingen van nu drukten zich in het Engels uit. Kwestie dat iedereen het zou begrijpen. Ruim 500 Tongenaren drumden samen voor de Moerenpoort voor de opening van het driedaagse Vikingfestival. Maar moesten achteruit om plaats te maken voor woest kijkende en brullende Viking-acteurs. “Back! Back!”

Tweede vaststelling: ze oogden niet echt vriendelijk. Op de vredevolle welkomstboodschap van sponsor en inspirator Jan Kriekels, klonk het: “We wil kill you with love!” Gedeputeerde Philtjens en schepen Stassen paaiden: “Jullie krijgen de sleutels van de stad op één voorwaarde. Jullie verbranden hier in Tongeren alleen die boot en niets meer.” Een fair compromis.

En zo trokken 500 Vikingmannen en -vrouwen onder zeer grote belangstelling een verduisterd Tongeren binnen. Tot voor de basiliek. “Let’s feast! Let’s party!!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio