© JEFFREY GAENS

Onderhandelingen bij E-ON Genk in laatste rechte lijn

De onderhandelingen over een sociaal plan voor de werknemers van de elektriciteitscentrale van Langerlo naderen de laatste rechte lijn. “We zijn de laatste weken erg dicht bij elkaar gekomen”, aldus vakbondssecretaris Roger Peeters van het ACV. “Alleen voor de uitstapregeling is er nog een hele weg af te leggen.”

Guido CLoostermans

Vakbonden en directie van de elektriciteitscentrale van E-ON in Langerlo hebben de voorbije weken onderhandeld over een sociaal plan voor de 120 werknemers van het bedrijf. “We zijn de voorbije weken op een groot aantal punten erg dicht bij een akkoord gekomen”, aldus vakbondssecretaris Roger Peeters van het ACV. “Alleen over de uitstapregeling liggen de standpunten nog ver uit elkaar.”

Zoals bekend vervalt de uitbatingsvergunning van de steenkoolcentrale in april 2016. E-ON kondigde twee jaar geleden aan de centrale tegen die tijd om te bouwen tot een biomassacentrale op basis van houtpellets. Met die ombouw is een investering gemoeid van 150 miljoen euro. Maar begin oktober vorig jaar kondigde E-ON aan een overnemer te zoeken voor de centrale. Het energiebedrijf wil de investering niet langer zelf dragen en gaat op zoek naar een investeerder die wil instaan voor de ombouw.

De beslissing zorgde in Langerlo voor grote onrust. De werknemers vreesden dat er van een overname niet veel zou in huis komen en dat de centrale in 2016 zou worden stilgelegd. In december legden de werknemers de centrale nog verschillende dagen stil. “De werknemers wilden zo snel mogelijk zekerheid over hun toekomst als het met de overname niets zou worden”, zegt Roger Peeters. Volgende week zitten vakbonden en directie weer rond de tafel.

Lees dit weekend meer in Het Belang van Limburg.