Grieken weigeren nog langer met trojka samen te werken

Print
Grieken weigeren nog langer met trojka samen te werken

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis. Foto: Kostas Tsironis/reuters

Griekenland zegt de samenwerking op met de trojka van de internationale kredietverleners op. Dat heeft minister van Financiën Yanis Varoufakis vrijdag in Athene duidelijk gemaakt na afloop van een onderhoud met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. De nieuwe regering van de linkse premier Alexis Tsipras wil wel blijven onderhandelen met de Europese partners over een nieuw programma voor het land.

‘Ons land weigert samen te werken met een commissie van drie partijen die niet eens erkend wordt door het Europees Parlement’, zo bevestigde Varoufakis het standpunt waarmee hij en zijn linkse partij Syriza naar de verkiezingen waren getrokken.

Varoufakis gaf ook te kennen dat Griekenland geen verlenging wenst van het Europese programma dat eind februari verstrijkt. Wel wil hij blijven onderhandelen met de andere eurolanden en de Europese instellingen over een nieuw akkoord.

De trojka bestaat uit inspecteurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds die de voorbije jaren de uitvoering van de besparingen en economische hervormingen in Griekenland controleerden. Die maatregelen waren opgelegd als voorwaarde voor de toekenning van 240 miljard euro aan zachte leningen waarmee Griekenland sinds 2010 overeind is gebleven.

Dijsselbloem waarschuwde de Griekse regering dat het verwerpen van bestaande akkoorden ‘niet de juiste weg’ is. Hij herhaalde ook zijn verzet tegen een door Varoufakis bepleitte internationale conferentie over de kwijtschelding van een deel van de Griekse staatsschuld. ‘Zo’n conferentie bestaat reeds en ze heet de eurogroep’, zo verwees de Nederlander naar de bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden.