Gesprekken begonnen tussen Syrische oppositie en regime in Moskou

In Moskou hebben vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en gezanten van president Bashar al-Assad gesprekken opgestart, na bijna vier jaar burgeroorlog met 200.000 doden.

De 32 leden van verschillende door Damascus getolereerde oppositiegroepen en de 6 leden van de officiële delegatie geleid door de ambassadeur van Syrië bij de VN zitten sinds 8 uur Belgische tijd samen in een gebouw van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zo zei een van de deelnemers aan het persagentschap AFP.

Het gaat om de eerste onderhandelingen tussen leden van de oppositie, met vertegenwoordigers van het Nationaal Coördinatiecomité voor Democratische Verandering (NCC) en Koerden, en verantwoordelijken van het regime sinds het falen van de gesprekken in Genève in februari vorig jaar.

Een van de oppositieleden die aan de gesprekken deelneemt, erkent dat de ambities bescheiden zijn. De Nationale Coalitie van de Syrische oppositie, gebaseerd in Istanboel en door de internationale gemeenschap beschouwd als de voornaamste Syrische oppositiekracht, neemt namelijk niet deel. De Coalitie sloot iedere deelname uit en oordeelde dat onderhandelingen plaats moeten vinden onder auspiciën van de VN en in een neutraal land, en dus niet in Rusland, een bondgenoot van het regime in Damascus.