Belg herontdekt een van zeldzaamste zoogdieren in Guyana

Print

Een team van Belgische en Braziliaanse wetenschappers heeft op een van de tafelbergen in Guyana, in het noorden van Zuid-Amerika, een van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld opnieuw ontdekt: de Roraima-muis (podoxymys roraimae). Het was nog maar het zevende exemplaar dat ooit van het zoogdier gevonden werd, zo blijkt dinsdag uit een mededeling van de VUB en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Philippe Kok, die als onderzoeker verbonden is aan het KBIN en het Amphibian Evolution Lab van de VUB, herontdekte de muis in november 2009. Dat gebeurde op de top van de 2.216 meter hoge Wei Assipu-tepui, een van de kolossale zandstenen tafelbergen in de hooglanden van Guyana.

Kok houdt zich als herpetoloog nochtans bezig met de studie van reptielen en amfibieën. Hij ontdekte de muis, die in de buurt van zijn kampplaats rondsnuffelde, dan ook eerder per toeval terwijl hij op expeditie was om kikkers en hagedissen te zoeken.

DNA

De Roraima-muis is klein met korte staart, kleine oortjes en langgerekte klauwen. Het behoort tot de zeldzaamste dieren ter wereld: er werden voordien nog maar zes exemplaren gevonden, in 1927 en 1989. Overigens gebeurde dat toen telkens op de Roraima-berg op de grens van Guyana, Venezuela en Brazilië. Kok ontdekte dus dat het diertje ook op een tweede plaats voorkomt.

Samen met twee Braziliaanse wetenschappers analyseerde Kok voor het eerst ook het DNA van de Roraima-muis. Uit dat onderzoek bleek dat de nauwste verwanten van het zoogdier zich hoofdzakelijk op het verafgelegen Braziliaanse plateau hebben verspreid. 'Het is verrassend dat de nauwste verwant van een kleine muis die alleen op twee geïsoleerde tafelbergen rondkruipt, in een gebied leeft dat duizenden kilometers daarvandaan ligt', zegt Philippe Kok. Die bevinding spreekt de huidige modellen tegen over hoe de fauna van de tafelbergen evolueerden.