© afp

ISIS dreigt opnieuw met onthoofding

Islamitische Staat (ISIS) heeft een video verspreid waarin de terreurgroep ermee dreigt een Japanse gijzelaar en een Jordaanse piloot terecht te stellen.

aro

De video is op jihadistische websites geplaatst en toont een foto van de Japanse gegijzelde onafhankelijke journalist Kenji Goto. Hij houdt erop een foto vast van de Jordaanse piloot Maaz al-Kassasbeh, die na de crash van zijn F-16 boven Syrië op 24 december eveneens in handen van ISIS viel. Volgens de Amerikaanse observatiedienst SITE is de video authentiek.

In de video spreekt Goto het ultimatum van ISIS uit. ‘Ze hebben me gezegd dat dit mijn laatste boodschap is en dat de barrière die mijn vrijheid in de weg staat, enkel de Jordaanse regering is die de overdracht van Sajida vertraagt’, klinkt het. De 44-jarige Sajida al-Rishawi zit sinds haar terdoodveroordeling in september 2006 vast in een Jordaanse gevangenis voor terreuraanslagen op 9 november 2005.

200 miljoen dollar

In een eerdere video had ISIS losgeld ter waarde van 200 miljoen dollar gevraagd voor Goto en een andere Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa. Daarvoor gaf de groep de Japanse overheid 72 uur de tijd. Zaterdag kondigde de groep dan aan Yukawa terechtgesteld te hebben. Sindsdien eist ISIS de vrijlating van de Iraakse gevangene.

Een Japanse regeringsbron zei overigens op de hoogte te zijn van de nieuwe video. De Japanse regering maakte dinsdag bekend dat ze in samenwerking met Jordanië de vrijlating van Goto zal proberen te verkrijgen.

Meer over Islamitische Staat

Aangeboden door onze partners