© Wim Hendrix

Weyts: “Afschaffen gratis bussen toont dat mensen bereid zijn te betalen voor goede dienstverlening”

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts blijkt uit de evaluatie van het afschaffen van het gratis openbaar vervoer in Hasselt vooral dat “de Hasselaars in grote getale blijven kiezen voor het openbaar vervoer”. “Dit toont ook aan dat mensen echt bereid zijn om een rechtstreekse bijdrage te betalen voor de goede dienstverlening van De Lijn”, zegt Weyts in een reactie.

Precies een jaar nadat het gratis busvervoer in Hasselt werd beperkt tot jongeren tot 19 jaar en 65-plussers, blijkt het reizigersaantal te zijn verminderd. Op weekdagen nemen nu 25 procent minder mensen de bus, wat in de weekends oploopt tot 33 procent.

“De weggevallen reizigers zitten vooral op de heel korte afstanden: kleine stukjes waar je niet echt een bus voor nodig hebt, maar vroeger misschien wat sneller de bus voor nam (omdat het toch gratis was)”, reageert Vlaams minister Ben Weyts. Hij leest in het evaluatierapport ook een bevestiging van eerdere onderzoeken. “Niet de prijs van het openbaar vervoer is de doorslaggevende factor, wel de snelheid, het comfort, de doorstroming”, klinkt het.

Volgens Weyts heeft De Lijn in Hasselt sterk geïnvesteerd in vraaggestuurde lijnen. Die aanpak wil hij ook elders doortrekken. “Volg de vraag” is daarbij het devies.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio