Pro League schiet voorstel Duchâtelet af

Print
Pro League schiet voorstel Duchâtelet af

Foto: BELGA

De Pro League, de belangenvereniging van eersteklassers, ziet geen meerwaarde in het voorstel tot competitiehervorming dat in december door de Nationale Voetballiga, de belangenvereniging van tweedeklassers, werd ingediend. “Het Belgisch voetbal staat stil door het onvermogen of de desinteresse van de Pro League om tot enige besluitvorming te komen”, zo reageerde de vereniging van de clubs uit de Proximus League maandag. Ook het voorstel van Standard-voorzitter Roland Duchâtelet ziet de profliga niet zitten.

“De pijnpunten zijn gekend”, aldus de clubs van de Proximus League. “Het water staat ons aan de lippen, omdat we geconfronteerd worden met belangrijke kosten op het vlak van infrastructuur, als gevolg van veiligheids- en licentieverplichtingen voor eerste/tweede afdeling, terwijl de financiële middelen (lees televisierechten) quasi onbestaande zijn. Het gevolg is dat de clubs van de Proximus League het financieel erg moeilijk krijgen en op die manier dikwijls geen andere keuze hebben dan te vereffenen of de club over te dragen aan een buitenlandse groep.”

‘Geen meerwaarde’

In oktober vorig jaar werd op verzoek van de Pro League een werkgroep opgestart om een competitiehervorming in het betaald voetbal voor te bereiden. Medio december legden de tweedeklassers bij de eersteklassers een voorstel neer, dat gestemd moest worden door de Algemene Vergadering van de Pro League.

“Wij hebben echter onze twijfels of ons voorstel ooit op de Algemene Vergadering is behandeld”, verklaarde Jean-Pierre Van Droogenbroeck, secretaris van de Nationale Voetballiga. “Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, liet aan onze voorzitter Guy Craybex per e-mail weten dat de eersteklassers geen meerwaarde zien in ons voorstel, zonder evenwel een concreet tegenvoorstel te doen.

Het enige nieuwe feit was een voorstel van Roland Duchâtelet, dat via de pers werd gelanceerd maar niet uitging van de Pro League en daar ook de vereiste meerderheid niet kon vinden. De Pro League suggereert nu om een nieuw voorstel te doen, maar wij zien niet in wat we nog kunnen voorstellen. We hebben bijzonder hard gewerkt om alle tweedeklassers warm te maken voor ons eerdere voorstel. We staan natuurlijk open voor verdere besprekingen, al begint de tijd wel te dringen gezien de deadline van 15 maart.”

16 ploegen

In het voorstel van de tweedeklassers zou tweede klasse voortaan uit 16 in plaats van 18 ploegen bestaan.

Verder zou Play-off III in eerste klasse afgeschaft worden. Die zou plaatsmaken voor een nieuwe promotie/degradatie-eindronde met zes ploegen. Daarin treden de nummers 15 en 16 van eerste klasse (die voorheen Play-off III speelden), de drie periodekampioenen van tweede klasse en de vicekampioen van tweede klasse aan.

De Nationale Voetballiga was verder bereid om strengere licentievoorwaarden voor de tweedeklassers toe te staan.