Facebook wil niet dat je foto’s beschermt

Print
Facebook wil niet dat je foto’s beschermt

Het blijkt niet zo eenvoudig om je foto’s op Facebook te beschermen voor de nieuwe privacy-regels. Een Nederlandse app die voorkomt dat Facebook persoonlijke foto’s hergebruikt, is door de Amerikaanse netwerksite verwijderd.

De app Reclaim werd een week geleden offline gehaald door Facebook. Met Reclaim konden Facebookgebruikers foto’s uploaden met een watermerk. Over de foto’s verscheen een doorzichtige tekst. Hierdoor waren de foto’s voor Facebook minder aantrekkelijk om te hergebruiken voor commerciële doeleindes. De maatregel van Facebook was niet min: ook alle foto’s die met de app zijn bewerkt, zijn nu verwijderd.

Nochtans kregen de ontwikkelaars, televisiepresentator Sipke Jan Bousema en uitvinder Willem Van Leunen, in december van Facebook de toestemming om de app aan te bieden. Twintig dagen later heeft het bedrijf zich bedacht, zonder bericht aan de ontwikkelaars. Van Leunen tekende protest aan bij Facebook, maar ontving nog geen reactie.

Nieuwe privacy-regels

Eind januari worden de nieuwe privacy-regels van Facebook van kracht. Hieruit blijkt dat elke gebruiker een licentie-overeenkomst tekent met Facebook. Daarin staat dat Facebook de auteursrechten op de foto’s overneemt van zodra gebruikers die hebben opgeladen. Zo bestaat dus de kans dat persoonlijke foto’s opduiken in advertenties op het sociale medium.

Iedereen die op 30 januari nog een Facebook-account heeft, gaat automatisch akkoord met de nieuwe voorwaarden. Nog addertjes onder het gras zijn de locatiegegevens, die bijvoorbeeld toestaan dat je in het buitenland advertenties krijgt van restaurants in de buurt. Maar die Facebook anderzijds in staat stellen om nog beter data bij te houden van al je verplaatsingen. Ook dat je vrienden en volgers advertenties te zien krijgen die jijzelf geliket hebt, is een gecontesteerde toepassing.