Limburgse verkozenen uit moslimgemeenschap: “Stop met provoceren”

Print
Limburgse verkozenen uit moslimgemeenschap: “Stop met provoceren”

Foto: Tom Palmaers

Maasmechelen -

De mandatarissen van de moslimgemeenschap in Limburg reageren krachtig en eendrachtig op de beledigingen van Filip Dewinter (Vlaams Belang), donderdag in de Kamer. Dewinter zwaaide met de Koran en noemde het heilige boek van de moslims ‘de bron van alle kwaad’. “Onze moslimgemeenschap is het moe zich telkens te moeten verdedigen tegen dingen die ze zelf verafschuwen. Politici moeten bruggen bouwen. Laten we stoppen met de provocaties”, zeggen de politici.

Het is de eerste keer dat Limburgse moslims die verkozen zijn in een mandaat - nationaal of regionaal - verenigd naar buiten treden. Het haatdragende en provocerende betoog van Dewinter, met de Koran in de hand, op het spreekgestoelte in de Kamer ontlokte een storm aan emotionele reacties op Facebook en andere sociale media. “De Koran is een licence to kill”, verkondigde de Vlaams Belang’er. “Dit heeft ons diep geraakt. Hoelang moeten we nog met ons laten spotten? Moeten we blijven zwijgen?” vraagt schepen Mustafa Aytar (sp.a) uit Houthalen-Helchteren. Hij riep alle verkozenen van de moslimgemeenschap uit Limburg samen om een antwoord te formuleren.

Liefst 30 mandatarissen - schepenen, gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden - vergaderden vrijdagavond in Maasmechelen. En het initiatief ging over de partijgrenzen - er waren verkozenen van sp.a, Groen, CD&V en Open Vld - en gemeentegrenzen heen, met politici uit Hasselt, Genk, Beringen, Heusden-Zolder, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren “Wij zijn samengekomen als Belgen, hier geboren, van verschillende politieke partijen. Wij zijn deel van deze samenleving. Wij prediken geen haat. De moslims zijn niet de vijand. Stop met de provocaties. Laten we samen activiteiten doen”, las schepen Habib El Ouakili (sp.a) uit Hasselt de positieve boodschap voor, luid en duidelijk.

Lees dit weekend meer in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio