Seks & Relaties

ADVIES. 'Ik krijg geen orgasme bij mijn partner'

ADVIES. 'Ik krijg geen orgasme bij mijn partner'

Foto: *

'Ik ben een vrouw van 28 en het lukt me niet om tot een orgasme te komen wanneer ik seks heb met een partner. Klaarkomen door masturbatie gaat wel heel vlot. Het probleem is er altijd al geweest'. Seksuoloog Alexander Witpas geeft raad.
Ik ben een vrouw van 28 en het lukt me niet om tot een orgasme te komen wanneer ik seks heb met een partner. Klaarkomen door masturbatie gaat wel heel vlot. Het probleem is er altijd al geweest. Maar tot nu toe stelde ik me er niet veel vragen bij omdat mijn vorige vriend altijd heel snel klaarkwam. Mijn nieuwe vriend heeft daar geen last van en nu lukt het tot mijn verbazing nog steeds niet. En het is echt niet dat ik tegen mijn zin met hem vrij, integendeel. Een vriendin van me zei dat het misschien te maken heeft met iets uit mijn verleden dat ik niet helemaal verwerkt heb. Kan dat?
 
Het is natuurlijk best mogelijk dat je vroeger dingen hebt meegemaakt die je niet helemaal verwerkt hebt. Ik denk dat dat bij de meeste mensen het geval is. Maar of dat nu de belangrijkste reden is waarom je momenteel geen orgasme kunt krijgen, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Voor je in je verleden begint te graven, zou ik toch eerst een paar andere zaken uitproberen.
Wat je zeker in gedachten moet houden, is dat de meeste vrouwen stimulatie van de clitoris nodig hebben om tot een orgasme te komen. Het is dus best mogelijk dat ook bij jou penetratie alleen gewoon niet genoeg is. Ook al duurt die penetratie lang, en ook al heb je veel zin. Het meest simpele en waarschijnlijk meest effectieve advies dat ik je kan geven, is dus: zorg dat je meer stimulatie hebt van de clitoris, ook tijdens penetratie. Hoe jullie dat doen maakt niet uit. Misschien helpt het om een ander standje te proberen. Maar je kunt ook gewoon jezelf stimuleren tijdens penetratie, of je vriend kan het doen. Glijmiddel wil ook nog wel eens helpen om de sensatie intenser te maken.
 
Als dat geen soelaas biedt, dan zou ik eens nagaan hoe je je aandacht richt tijdens het vrijen. De meeste mensen besteden bij seks heel wat aandacht aan wat de ander doet en proberen daarop in te spelen. En dat is op zich een goede zaak: voor bevredigende seks heb je een intense interactie nodig zodat je elkaar meer en meer opwindt. Maar om klaar te komen moet je op het juiste moment ook in staat zijn om je even helemaal op je eigen opwinding te focussen. En al de rest naar de achtergrond te schuiven. Als dat niet vanzelf gaat, is dat geen ramp: je aandacht richten en focussen kun je leren door te oefenen.
 
Het is ook mogelijk dat je tijdens het vrijen je opwinding saboteert door te piekeren. Misschien zit je jezelf af te vragen wanneer je nu eindelijk eens gaat klaarkomen. Of wat je partner denkt van het feit dat je niet klaarkomt. Sommige mensen zijn bezorgd dat ze gênante geluiden gaan maken of rare gezichten trekken. De mogelijkheden zijn legio. Bij masturbatie spelen al die dingen natuurlijk veel minder mee door het simpele feit dat er niemand anders aanwezig is. De manier om ermee om te gaan is op zich eenvoudig, maar vergt wat oefening: accepteer dat die gedachten er zijn en richt je aandacht opnieuw op wat je lichaam voelt.
En dan tot slot iets dat misschien banaal lijkt, maar wel kan meespelen: het moment waarop je vrijt. Om te masturberen heb je niemand nodig, dus dat kun je makkelijk inpassen in je agenda. Vrijen met je partner ligt op dat vlak meestal moeilijker. Dat maakt dat mensen het vaak doen wanneer ze al behoorlijk moe en gestresseerd zijn: ’s avonds om 23 uur, als ze in bed liggen, bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat het moeilijker is om opgewonden te raken en een orgasme te beleven als je al half in slaap bent gesukkeld.
Als bovenstaande algemene adviezen niet helpen, dan kunnen jullie ook eens langsgaan bij een seksuoloog. Die kan meer gerichte vragen stellen, en adviezen geven op maat. Je kansen op succes lijken me trouwens vrij hoog: je weet hoe een orgasme voelt, je weet ook hoe je jezelf tot een orgasme kunt brengen, en je hebt zin in seks. Dat is een uitstekende basis om van te vertrekken.
 
Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

Niet te missen