Heusdenaar (21) scoort op YouTube met verkennen van verlaten gebouwen

De 21-jarige Ergin Arslanbas uit Heusden houdt er een aparte hobby op na: urban exploring. Samen met vrienden waagt hij zich op verboden terrein en verkent hij leegstaande gebouwen. De vaak lugubere bezoekjes verzamelt hij sinds oktober 2013 op zijn YouTube-kanaal 'Achterklap', met 30.000 abonnees en meer dan 2 miljoen views op de teller.

wbellemans

Urban Exploring. Het onderzoeken van leegstaande gebouwen, dat is wat Ergin samen met twee kameraden doet in zijn vrije tijd. "Het is spannend," legt de man met Turkse en Italiaanse roots uit. "Ik bezoek gebouwen waar zogezegd geesten zitten of die vervloekt zijn. Het is eng, maar geeft een ongelofelijke kick." De man legt de beelden samen met twee vrienden vast op camera en zet ze op zijn YouTube-kanaal Achterklap. "Zo kunnen de kijkers meevolgen, want ik raad ze aan om het niet zelf te doen," waarschuwt hij. "Het betreden van deze gebouwen is namelijk verboden of je moet toestemming hebben van de gemeente. En voor je het weet sta je oog in oog met een gek of krijg je een boete."

De eerste Urban Exploring-video van Ergin was meteen een online hit. Hij werd meer dan 100.000 keer bekeken. Sindsdien passeerden nog vijf zulke video's de revue en als het van Ergin afhangt blijft hij doorgaan. "Mijn doel is om met mijn kanaal televisie en online uiteindelijk dichter bij elkaar te brengen," legt hij uit. "En op lange termijn hoop ik voor mij een job in de media uit te halen als presentator. De volgende Sean D'Hondt, maar wilder en op online tv.

Zijn YouTube-kanaal Achterklap brengt voor Ergin meer op dan enkel naambekendheid. "Ik zeg liever niet hoeveel ik ermee verdien. Maar als je het goed doet, kun je toch elke maand een nieuwe laptop kopen", besluit hij.