UHasselt en PXL openen Makerspace

Print
UHasselt en PXL openen Makerspace

Foto: Raymond Lemmens

Hasselt / Diepenbeek -

In de garage klussen hoeft niet meer. Wetenschappers, kunstenaars, uitvinders of doordeweekse klussers die een 3D-printer, een lasercutter, een speciale freesmachine of een intelligente naaimachine nodig hebben, kunnen hiervoor terecht in de Makerspace van de PXL/UHasselt op de campus in Diepenbeek. In Genk hebben ze al vier jaar iets soortgelijks: het FabLab. Daar schuiven studenten soms al om 5 uur ‘s morgens aan, zo groot is het succes.

Driedimensionaal printen neemt alsmaar toe. Niet alleen juwelen, ook tandprothesen en hele fietsen kun je printen met een speciaal toestel.

In Genk kan printen en snijden al enkele jaren in het FabLab van de MAD-faculty op C-Mine. Daar schuiven studenten architectuur op piekmomenten al om 5 uur

‘s morgens aan, liefst vijf uur voor de opening. Ook in de Makerspace in Diepenbeek zal het al snel drummen zijn, zeker omdat ook scholen er terecht kunnen. “We hebben deze week al tweehonderd leerlingen ingeschreven en driehonderd op de wachtlijst gezet”, zegt coördinator Tom De Weyer.

Een van de bedoelingen van Makerspace is om leerlingen warm te maken voor technische en wetenschappelijke richtingen. “Een ander doel is om kunstenaars en wetenschappers samen te brengen”, zegt Marleen Schepers, departementshoofd PXL Tech.

Lees donderdag meer in Het Belang van Limburg.