© Dieter Telemans

Uitspraak belastingzaak De Gucht verwacht op 18 februari

In de belastingzaak rond voormalig Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs, wordt de uitspraak verwacht op 18 februari. Dat heeft de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg verklaard.

rdc

Het Hof van Cassatie heeft nog geen uitspraak gedaan over het cassatieberoep tegen het arrest van het Gentse hof van beroep van 17 december 2013, dat oordeelde dat de Bijzondere Belastinginspectie niet het recht had om de bankrekeningen van het echtpaar in te kijken.

De fiscus startte het onderzoek omdat de villa van het echtpaar in Toscane argwaan wekte, maar volgens de verdediging werd dat onroerend goed niet persoonlijk aangehouden, maar door een Italiaanse vennootschap naar Italiaans recht. Met een bericht van 4 februari 2010 was de BBI overgegaan tot de uitbreiding van de onderzoekstermijn van drie jaar naar zeven jaar, omdat er volgens hen aanwijzingen van fraude waren.

Doordat de fiscus uiteindelijk de rekeningen kon inkijken, werd een betwiste aandelentransactie opgemerkt. De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met het verkopen van aandelen van een zinkbedrijf, en het is op die transactie dat de fiscus een bedrag van 976.282,71 euro als bijkomend belastbaar inkomen aankondigde.

Het Gentse hof van beroep oordeelde echter dat de fiscus ten onrechte was overgegaan tot uitbreiding van de onderzoekstermijn. De BBI trok naar het Hof van Cassatie maar er is nog geen uitspraak over het cassatieberoep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer