Limburgse peren via smokkelroute toch naar Rusland

Print
Limburgse peren via smokkelroute toch naar Rusland

Buitenlandse vrachtwagens staan klaar om Limburgse peren naar Rusland te vervoeren Foto: JCr

Het Russische invoerverbod voor allerlei Europese producten zoals fruit en vlees wordt massaal omzeild. Via smokkelroutes langs Wit-Rusland en Kazachstan belanden ook de Limburgse peren nog altijd in de Russische winkelrekken.

De afgelopen weken duiken er steeds meer vrachtwagens met Russische nummerplaten op bij de poorten van Haspengouwse fruitexporteurs. Het gaat om Litouwse en andere Oost-Europese transportbedrijven die de Limburgse peren naar Rusland voeren. Dat gebeurt via een tussenstation in landen die niet tot de Europese Unie behoren, zoals Wit-Rusland. Daar wordt er een nieuw herkomstcertificaat op de vracht geplakt, waardoor elke link met de Europese Unie wordt uitgewist en het lijkt alsof de peren uit Wit-Rusland zelf komen. Aangezien Wit-Rusland sinds 2010 een douane-unie vormt met Rusland is het daarna nog maar een fluitje van een cent om de grens met Rusland over te steken.

Hoeveel ton aan geboycotte goederen er op die manier Rusland worden binnengesmokkeld, is niet bekend. De Russische overheidsorganisatie Rosselkhoznadzor - die de boycot moet controleren - heeft wel al verschillende keren een alarmkreet geslaakt omdat de organisatie de smokkelactiviteit niet de baas kan.

Lees vandaag in Het Belang van Limburg meer over deze smokkelroute.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio