© Photo News

-

The Masters snooker: Robertson en Murphy doen finale van 2012 over

Het Masters snookertoernooi in het Alexandra Palace van Londen krijgt zondag een finale tussen ‘s werelds nummer een Neil Robertson en de Engelsman Shaun Murphy, elfde op de wereldranglijst. Dat is een heruitgave van de finale van 2012, waarin de 32-jarige Australiër Robertson zijn Engelse leeftijdsgenoot met 10-6 versloeg.

Nadat Robertson zaterdagnamiddag titelverdediger Ronnie O’Sullivan (WS-3) met 6-1 uitschakelde, nam Murphy zaterdagavond met 6-2 de maat van de Noord-Ier Mark Allen (WS-6). Allen kwam nochtans veruit het best uit de startblokken. Met breaks van 83 en 62 nam hij een 0-2 voorsprong, terwijl Murphy slechts twee puntjes kon tegenscoren. Daarna was het Murphy die Allen tot een figurantenrol degradeerde. “The Magician” won zes frames op rij en liet daarbij breaks van 80, 83, 76, 102 en 60 optekenen. Allen kwam niet meer boven de 17 uit.

Voor Murphy is het Masters het enige toernooi van de ‘Triple Crown’ dat nog op zijn palmares ontbreekt. In 2005 werd hij wereldkampioen, in 2008 won hij het UK Championship. Robertson hoort wel al bij het kransje van negen spelers die de grootste drie toernooien minstens één keer wonnen. Hij werd wereldkampioen in 2010 en UK-kampioen in 2013.

‘Natuurlijk wil ik daar ook bij gaan horen en ik ben al heel blij dat ik zondag nog eens mijn kans kan gaan’, verklaarde Murphy. ‘Maar als Robertson speelt zoals hij dat hier al de hele week doet, wordt het heel moeilijk. Met het niveau dat hij hier haalt, is hij onklopbaar. Het is mijn job om toch ergens een zwak punt in zijn verdediging te vinden.’

De finale wordt naar een best of 19 gespeeld. De winnaar steekt 200.000 pond (260.000 euro) op zak.