© Photo News

-

Dakar 2015: Serge Bruynkens wint ook slotetappe bij vrachtwagens

Serge Bruynkens heeft zaterdag als co-rijder van de Nederlander Hans Stacey ook de laatste etappe in de Dakar voor vrachtwagens gewonnen. De Nederlander Marcel van Vliet (MAN) werd op 1:21 tweede. De Rus Airat Mardeev (Kamaz) finishte op 2:23 als derde en stak de eindzege op zak.

Op het podium werd Mardeev geflankeerd door zijn team- en landgenoten Eduard Nikolaev en Andrey Karginov. Jan Van Der Vaet was als co-rijder van de Tsjech Ales Loprais (MAN) met een vierde plaats beste Belg.

Voor Stacey en Bruynkens, in de eindstand zesde, was het de vierde ritzege, de derde op rij. ‘Als je ergens aan deelneemt, ga je altijd voor het hoogste goed, maar winnen was een utopie’, verklaarde Bruynkens. ‘Het podium was wel een haalbare en realistische ambitie. We hebben dat niet gehaald en dat is jammer. Ondanks dat gemis denk ik dat we globaal tevreden mogen zijn. De Russen zijn zo sterk, zo taai en lijken onaantastbaar. Nochtans krijgen hun rijders en de trucks evenzeer de harde klappen te verwerken als wij. Maar waar wij inhouden om lijf, leden en materiaal te sparen, drukken zij door om het verschil te maken. Om hen te kloppen moeten we fysiek nog beter zijn voorbereid dan nu, met meer aandacht voor onder andere rug- en nekspieren en moet het materiaal sterker en beter worden. Om dat alles te bewerkstelligen moet het budget omhoog. Het team heeft fantastisch gewerkt, daar valt absoluut niets op af te dingen. En op één uitschuiver na, hebben we goed samengewerkt. Volgend jaar ga ik graag terug naar de Dakar. Het kriebelt nu al om terug in een wagen te stappen.’