© Reuters

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

Africa Cup 2015: Gabon verslaat het Burkina Faso van Paul Put

De tweede wedstrijd op de Africa Cup heeft een winnaar opgeleverd. Gabon, met Didier Ovono (KV Oostende) in doel en Frédéric Bulot (ex-Standard) in de basis, won zaterdag in Bata met 2-0 van het Burkina Faso van bondscoach Paul Put. Gabon wordt zo de eerste leider in Groep A, waarin gastland Equatoriaal Guinea eerder op de dag 1-1 geljkspeelde tegen Congo.

vtvn

De eerste helft zorgde voor kansen aan beide kanten, maar het was Gabon dat op voorsprong kwam. Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund), de sterspeler en aanvoerder van het team, rondde een mooie aanval na 20 minuten af. Gabon had het betere spel en verdedigde solider. Burkina Faso trok wel naar voren, maar scoren lukte niet.

In de tweede helft bleef Burkina Faso de kaart van de aanval kiezen en Put dropte Aristide Bancé (ex- Lokeren en Germinal Beerschot) in de ploeg. Twintig minuten voor tijd kregen de onfortuinlijke Burkinezen het spreekwoordelijke deksel op de neus. Malick Evona legde de 0-2 eindstand vast. .

Openingsduel levert geen winnaar op

Equatoriaal Guinea en Congo mochten zaterdag de spits afbijten op de Africa Cup. In het Batastadion eindigde het op een 1-1 gelijkspel. Bij Congo speelde Francis Nganga (Sporting Charleroi) de hele wedstrijd.

In de eerste helft domineerde vooral het organiserende land. Het thuisplubiek stuwde de spelers naar voren, Congo moest zich hoofdzakelijk beperken tot verdedigen. Het zinderende begin leverde Equatoriaal Guinea wel een doelpunt op. De in Spanje geboren vleugelaanvaller Nsue (momenteel ploegmakker van Jelle Vossen bij Middlesbrough) kon op het kwartier doelman Mafoumbi verschalken, meteen het eerste doelpunt van deze Africa Cup. De thuisploeg bleef dominant, maar scoren binnen de eerste 45 minuten werd er niet meer gedaan.

In de tweede helft waren de Congolezen beter bij de zaak en boden ze meer weerwerk. Toch leek het niet te lukken om thuiskeeper Felipe Ovono (niet te verwarren de Oostendse doelman die uitkomt voor Gabon) te kloppen. Pas drie minuten voor affluiten viel dan toch de gelijkmaker. Het doelpunt van Bifouma zorgde alsnog voor een puntendeling in dit openingsduel van de Africa Cup.

Later zaterdag staat het andere duel in Groep A, tussen Burkina Faso en Gabon, op het programma. Burkina Faso is de ploeg van de Belgische coach Paul Put. Bij Gabon zit doelman Didier Ovono in de spelerskern.