© BELGA

-

WB judo Tunis: Ilse Heylen en Sami Chouchi starten jaar met brons

Ilse Heylen (37) heeft haar start van 2015 niet gemist. Op de eerste wereldbekermanche van het jaar, de Africa Open in Tunis, pakte ze meteen brons in de categorie -52. Het goud was voor de Sloveense Petra Nareks. In de categorie -73 bij de mannen werd de 21-jarige Belg Sami Chouchi eveneens derde.

Ilse Heylen (IJF-14) begon de dag met winst op strafpunten (0 tegen 2) tegen de Britse Kelly Edwards (IJF-64). Daarna moest ze in de halve finale haar meerdere erkennen in de Sloveense Petra Nareks (IJF-22), die won van de Belgische met ippon. Het was voor de vijf jaar jongere Nareks pas de tweede keer in tien onderlinge duels dat zij van onze landgenote kon winnen. Uiteindelijk won Nareks het toernooi door in de finale de Finse Jaana Sundberg (IJF-10) te kloppen.

In de kamp voor brons nam Heylen het op tegen de 26-jarige Française Penelope Bonna (IJF-38). Zes seconden voor tijd kon ze een ippon laten optekenen zodat ze als derde het podium op mocht, voor Heylen de 48e individuele medaille op een groot internationaal toernooi.

In dezelfde gewichtsklasse van de -52 kg verloor juniore Nica Antonis, de vriendin van Toma Nikiforov, haar eerste kamp met waza-ari van de Franse kampioene Lucille Duport (IJF-56).

In de Tunesische hoofstad traden ook nog drie andere Belgen aan. In de categorie -48 bij de vrouwen eindigde de 22-jarige Anne-Sophie Jura (IJF-105) op de vijfde plaats. Bij de -60 kg bij de mannen kwam Adrien Quertinmont (IJF-211) niet verder dan de tweede ronde na verlies met ippon tegen de Fransman Adrien Raymond. Sami Chouchi tot slot (IJF-89) pakte in de categorie -73 net als Heylen de bronzen plak. In de halve finale moest hij het onderspit delven tegen de Italiaan Andrea Regis (IJF-36), maar in zijn finale kamp om het brons versloeg Chouchi de Griek Azoidis Georgios (IJF-66) met ippon.

Zondag komen in Tunis nog Lola Mansour (-70 kg), Sandrine Billiet (-63 kg) en Jeremie Bottieau (-81 kg) in actie.

Aangeboden door onze partners