© Dick Demey

Broodfokker moet factuur van 13.500 euro aan asiel niet betalen

De Achelse broodfokker die voor de rechter moest verschijnen voor het zwaar verwaarlozen van Engelse bulldogpups, moet het noodasiel van Lommel niet vergoeden. Het asiel gaf nochtans 13.500 euro uit om tot tweemaal toe honden die bij de broodfokker waren weggehaald, op te vangen. Het noodasiel gaat tegen die uitspraak in beroep. “Deze man moet zwaar worden gestraft. Anders begint hij gewoon opnieuw”, zegt Bea Sannen van het asiel.

mm

Voor de mensen van het noodasiel is het ondertussen een erezaak geworden: ze willen een zware straf voor de broodfokker uit Achel. “Vorig jaar hebben we twee keer honden van die fokker moeten opvangen”, vertelt Bea Sannen van het asiel. “Bij een eerste inbeslagname ging het om 21 zwaar verwaarloosde dieren. Onze collega’s van Sint-Truiden vingen er ongeveer evenveel op. De man had nog maar net een geldboete gekregen voor het uitbaten van een kennel zonder vergunning of er werden opnieuw vijf kleine Engelse bulldogs in beslag genomen. Die tweede lichting was er verschrikkelijk aan toe. Drie van die hondjes hebben de dierenkliniek - ondanks de goede zorgen - niet meer verlaten. Ze haalden het niet.”

Omdat de broodfokker na die eerste inval duidelijk niks had geleerd, nam het asiel een advocaat onder de arm en diende het zelf klacht in. “Een administratieve boete van 850 euro en een boete voor een milieu-overtreding, dat is in onze ogen voor een recidivist geen echte straf. Voor hetzelfde geld is hij al opnieuw bezig. En dat willen wij kost wat kost vermijden. Zo’n dierenleed mag niet meer plaatsvinden”, aldus Sannen.

Lees alles over het proces vandaag in uw krant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio