© Archief

Deze vogel is de meest getelde vogel op Vlaamse speelplaatsen

Net als vorig jaar is de kauw, een kraaiachtige, de meest getelde vogel op de Vlaamse speelplaatsen, gevolgd door zwarte kraai en merel, zo blijkt uit de eerste resultaten van de vogeltelling voor scholen van Natuurpunt.

De kauw is een kraaiachtige met een zwart verenkleed en een grijze nek die vaak in grote groepen vertoeft. “De vogel valt erg op door zijn lichtgrijs oog”, verduidelijkt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. “Kauwen zijn alleseters en ze zijn niet bang in de buurt van mensen. De speelplaats is vooral interessant voor grotere vogels als de kraai en de kauw.”

Vorig jaar stond houtduif op twee en de merel op drie, dit jaar ruilt houtduif de tweede plaats voor zwarte kraai. “Het lijkt erop dat de houtduif het dit jaar minder goed doet in Vlaanderen”, zegt Driessens.

Behalve om de verspreiding van vogels in kaart te brengen, wil Natuurpunt met de vogelweek voor scholen leerlingen in contact te brengen met vogels en natuur. Meer dan vijfhonderd scholen gingen afgelopen week aan de slag met een educatief pakket en er werd ook gevoederd. “Dat is belangrijk, want door ook bij warmer weer regelmatig te voederen, leer je vogels de plaatsen kennen waar ze terecht kunnen mocht er een plotse winterprik komen”, zegt Driessens nog.

Nog het hele weekend worden in Vlaanderen tuinvogels geteld tijdens “Het Grote Vogelweekend” van Natuurpunt. De telgegevens worden verwacht op www.vogelweekend.be. Door het zachte weer worden wel iets minder vogels verwacht dan gewoonlijk, maar Natuurpunt zegt dat ook lage aantallen en nulmetingen wetenschappelijk waardevol zijn.

(belga)