© DiRo

“Waterproblemen zijn opgelost”

Goed nieuws voor de inwoners van Henis en Riksingen (Tongeren). De problemen met de drinkwatervoorziening zijn eindelijk van de baan. In de twee dorpen kwam er sinds zondagmiddag weinig of geen water uit de kraan, maar sinds gisteren zou volgens De Watergroep alles opgelost moeten zijn.

Tot gisteravond zijn verscheidene ploegen van De Watergroep druk in de weer geweest om het probleem van kalkophoping in de leidingen op te lossen. “Alle leidingen werden met hulp van de brandweer opengeblazen”, vertelt een opgeluchte directeur Michel Vanroy. “Hiermee stopt het verhaal niet. Hopelijk komen we de nacht goed door, want heel wat inwoners zijn intussen uit voorzorg bezig met het vullen van emmers en kruiken. Het zou wel kunnen dat er in sommige woningen nog geen water is, maar dat komt omdat de watermeter verstopt is door losgekomen kalkschilfers. Volgende week gaan we de leidingen zuiver maken, maar dat zal ’s nachts gebeuren.”

Langs de Bilzersteenweg werd gisterennamiddag nog een breuk in de waterleiding vastgesteld. Volgens Vanroy kan die veroorzaakt zijn door de drukverhoging. Een onthardingsinstallatie is nog niet voor morgen, weet Vanroy: “Indien dat vandaag beslist wordt, duurt het nog minstens drie tot vijf jaar vooraleer de ingebruikname volgt. Zo’n gebouw is bijna vijftien meter hoog; eerst moet je een geschikt terrein vinden.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio