© EDM

Meer dan 30 voertuigen betrokken bij ongevallen op spekgladde E40

Als gevolg van het spekgladde wegdek op de E40 tussen Tienen en Heverlee zijn in de loop van zaterdagmorgen meer dan 30 wagens betrokken geraakt bij ongevallen. Eén persoon raakte hierbij licht gewond. Hij werd met een hersenschudding afgevoerd naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Dat is vernomen bij de Verkeerspost Bertem van de federale politie en de brandweer van Tienen.

Simon De Vriendt

'De eerste meldingen van ongevallen op de E40 tussen Tienen en Heverlee zijn binnengelopen vanaf 8.30 uur. Het aantal meldingen van ongevallen in de richting van Luik bleef beperkt tot 3. In de richting van Leuven - vooral tussen Tienen en Boutersem - liep het aantal op tot een 30-tal. In de omgeving van Boutersem raakten 6 wagens samen betrokken bij een ongeval. Met uitzondering van de ene gewonde was er enkel blikschade. De meerderheid van de wagens diende echter te worden getakeld', aldus een zegsman van de Verkeerspost Bertem.

E40 afgesloten

De E40 werd urenlang afgsloten. Het verkeer richting Leuven moest de snelweg verlaten via uitrit 25 Tienen, en een omleiding volgen tot Heverlee. Pas rond de middag werd de snelweg opnieuw vrijgegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Strooidiensten hebben hun werk gedaan'

In een reactie stelt Ilse Luypaert, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de strooidiensten sinds afgelopen nacht normaal hun werk hebben gedaan. 'Omwille van de voorspelde gladheid hebben onze diensten afgelopen nacht verschillende inspecties uitgevoerd in Vlaams-Brabant. Omdat er nog geen sprake was van gladheid hebben we in de loop van de nacht enkel lokaal preventief gestrooid op bruggen en afritten. Toen tijdens deze inspecties omstreeks 6 à 7 uur in de ochtend vastgesteld werd dat het glad begon te worden, zijn onze strooidiensten onmiddellijk in heel de provincie uitgerukt. Door de geringe passage van verkeer in de loop van de ochtend heeft het zout echter onvoldoende zijn werk kunnen doen. Toen de politie later op de ochtend onze diensten informeerde over de eerste ongevallen op de E40 tussen Tienen en Heverlee hebben we er onmiddellijk twee strooiwagens naartoe gestuurd.'

Weerbericht

Zaterdagmiddag is het eerst nog vrij zonnig. Later verschijnt er meer bewolking maar het blijft tot zonsondergang op de meeste plaatsen nog droog. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige zuidwestenwind. Op de weg is het op veel plaatsen gevaarlijk glad door aangevroren neerslag.

De maxima komen uit rond het vriespunt op de Ardense plateau’s en 4 tot 6 graden elders. Zaterdagavond en -nacht is het zwaarbewolkt met af en toe winterse neerslag. In de Ardennen gaat het vooral om lichte sneeuw. De minima bedragen min 3 graden op de Hoge Venen tot plus 2 graden in het westen van het land. Door bevriezing van natte weggedeelten kan gladheid ontstaan.

Zondag is het meestal zwaarbewolkt met af en toe regen of winterse neerslag. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke wind. De maxima bedragen 1 graad in Hoog-Belgie en 4 tot 6 graden in Laag- en Midden-België.

Van maandag tot en met vrijdag is het vaak bewolkt met van tijd tot tijd winterse neerslag. In de Ardennen waar het kwik niet of nauwelijks boven nul uitkomt, valt de neerslag geheel onder de vorm van sneeuw. Elders treedt in de nacht en ochtend lichte vorst op, maar overdag komt de temperatuur een paar graden boven het vriespunt uit. Er staat in het algemeen niet veel wind.