© Photo News

Dakar 2015. Derde ritzege voor Serge Bruynkens

Hans Stacey, Bernard Der Kinderen en Serge Bruynkens (Iveco) hebben hun derde ritzege beet, hun tweede op rij, in de Dakar voor vrachtwagens. In de stand blijft het trio zesde.

‘Dit was net als donderdag een rit naar de hand van Hans’, stelde Serge Bruynkens. ‘En toch liep in het begin niet alles naar wens. De deelnemers werden om de 30 seconden gelost, waardoor we snel in elkaars spoor zaten. Veel ruimte om in te halen was er niet, zodat we de eerste 100 kilometer aardig wat stof hebben geslikt. De rit was bochtig en heuvelachtig, waardoor we de remmen wat moesten ontzien. Wij beschikken niet over raceremmen maar doen het met standaardexemplaren. We zijn twee keer moeten stoppen voor wagens die over de kop waren gegaan en kregen ook nog een motorstoring, waardoor we de motor even hebben moeten afleggen om hem nadien weer op te starten. Maar ondanks dit beperkte tijdverlies winnen we onze derde etappe in deze Dakar. Zaterdag rijden we de laatste rit en als alles meezit eindigen we als zesde. Dat is niet het vooropgestelde en gewenste resultaat maar de drie ritzeges verzachten de pijn.’

In de stand domineren de Russische Kamaz-trucks, met Airat Mardeev als leider. Hij verdedigt zaterdag in de afsluitende rit naar Buenos Aires een comfortabele voorsprong van bijna 13 minuten op Eduard Nikolaev. Jan Van Der Vaet is als co-rijder van de Tsjech Ales Loprais (MAN) op een vierde plaats beste Belg.