© luc daelemans

De 12 werken van de regering

Twaalf maatregelen telt het anti-terreurpakket dat gisteren tijdens het kernkabinet door de regering is goedgekeurd. Zo zal het leger bijvoorbeeld vanaf nu onmiddellijk ingezet kunnen worden voor specifieke bewakingsopdrachten. 150 soldaten staan daarvoor klaar, in Antwerpen zal je vanaf vandaag al militairen in het straatbeeld kunnen zien. Verder breidt de lijst met misdrijven die als terreurdaden kunnen worden bestempeld gevoelig uit en wordt het makkelijker om in dat geval afluistertechnieken te gebruiken. Belangrijk is ook dat de onderlinge uitwisseling van gegevens tussen de administratieve en de gerechtelijke diensten wordt verbeterd en de radicalisering binnen gevangenissen grondiger zal worden aangepakt. Overkoepelend worden de inlichtingen- en veiligheidsdiensten stevig hervormd en er komt een nationale veiligheidsraad binnen de schoot van de regering.

Indra Dewitte

Allemaal concrete beslissingen die binnen afzienbare tijd moeten worden gerealiseerd. Op zich een goede zaak, al moeten we de bedenking maken dat deze maatregelen niet het rechtstreekse gevolg zijn van de terroristische aanslagen in Parijs en Verviers. Deze aanpassingen stonden al langer op het verlanglijstje van de regering. Alleen was er te veel politieke tegenkanting om ze te kunnen uitvoeren. In het kader van never waste a good crisis is dat hele proces nu versneld. Zolang het antiterreurpakket met de nodige ethiek en met respect voor onze waarden wordt uitgevoerd, is daar niks op tegen.

Een andere vraag is of deze 12 werken van de regering voldoende zullen blijken om toekomstige terroristische aanslagen te voorkomen? In het licht van wat we nu weten, hopen we dat dergelijke ingrepen geen symptoombestrijding zullen blijken, in plaats van een echte genezing.

Repressief en hard optreden tegen radicalisering is onomstotelijk nodig. Maar wanneer we enkel daarop onze pijlen richten, dreigen we binnenkort ons doel voorbij te schieten. Er zijn in ons land ruim honderd teruggekeerde Syriëstrijders. Die zijn misschien nog 24 uur op 24 te volgen. Maar wat doen we met de honderden jongeren die geïntrigeerd raken door het jihadi-discours? Zij halen hun mosterd op het internet en radicaliseren ver van alle ongenode blikken. De Google-imam van IS (Islamitische Staat) heeft veel meer impact op hen dan de echte imam in de moskee. Die jongeren van boord gooien, mag geen optie zijn. Om echt succes te boeken, zullen we de globale dialoog met hen grondiger en openlijker moeten willen voeren. Dat is een uitdaging. Maar dan wel eentje van levensbelang.