© EPA

“Genk lijkt op Verviers, hier zijn ook Syriëstrijders vertrokken”

“Ja, er heerst wat zenuwachtigheid in het korps. Maar niet in die mate dat we moeilijker functioneren.” Dat zegt een van de agenten van de politiezone MidLim. “Het is vooral de begrijpelijke ongerustheid in je gezin die het er niet beter op maakt.” Een 46-jarige inspecteur uit het noorden van Limburg getuigt hoe zijn dochter van 13 aan de ontbijttafel zei: “Papa, terug naar huis komen.”

cn/MW

Nu duidelijk is dat politiemensen het doelwit waren van de verijdelde aanslag donderdag in Verviers, zijn het vooral de gezinsleden van de agenten bij wie de angst toeneemt.

Volgens de agent van MidLim wilden deze terroristen het land destabiliseren door de ordehandhavers aan te pakken. “Ik ben nu toch al een hele poos agent. En ik heb in die functie ook heel wat meegemaakt. Maar de gebeurtenissen in Parijs en Verviers maken het allemaal erg grimmig. De gedachte dat iemand het op je gemunt kan hebben gewoon omdat je een agent bent, is zwaar. Beledigingen zijn er in het verleden wel meermaals naar ons hoofd geslingerd en bedreigingen waren er ook, maar nu gaat het over moorden.”

Zenuwachtigheid

Volgens de agent wordt er in het korps veel over de gebeurtenissen in Verviers en Parijs gepraat. “Er zal niet snel iemand zeggen dat hij bang is, misschien deels door de machocultuur binnen het korps. Ikzelf ga echt niet met de bibber op mijn lijf naar het werk, maar de sfeer is toch anders. Je voelt de zenuwachtigheid. Voor de burgers die worden gecontroleerd, is het echt niet het moment om flauwe grapjes uit te halen of opmerkingen te maken tegen agenten die ze fout kunnen interpreteren. Veel hangt af van de situatie, maar ik kan mij indenken dat veel collega’s sneller hun wapen zullen trekken bij verdachte omstandigheden.”

Lees meer over de richtlijnen van de politie vandaag in uw krant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio