Radicale Maasmechelaar in cel voor bedreigingen

De politie heeft een moslim opgepakt die de verkopers in twee krantenwinkels in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen) met de dood heeft bedreigd. “Ik vermoord je als je Charlie Hebdo verkoopt”, zei hij. De man staat bekend om zijn radicale ideeën en werd al een tijdje in het oog gehouden. Hij zit nu in de cel. “Een hele opluchting”, reageert burgemeester Raf Terwingen (CD&V).

MD/LC

In de Marokkaanse moskeeën is de man niet bekend. “We hebben niets gehoord over haatpredikers hier”, klinkt het.

“In de Marokkaanse gemeenschap kennen we elkaar. Maar de laatste tijd zijn hier zeker 40 à 50 moslims van buiten Limburg komen wonen. En die kennen we niet. Als iemand gewoon komt bidden, merk je daar ook niets aan”, zegt Mohamed El Hafraoui, de voorzitter van de El Mohamed-moskee. “Wij moslims zijn ook slachtoffer van die aanslagen, we worden overal scheef bekeken. Wij zijn tegen geweld, maar er zijn voor ons grenzen aan de vrije meningsuiting, net zoals de paus zegt. Zijn uitspraak is voor ons helemaal juist: als iemand zijn moeder zou beledigen, zou hij die persoon een klap geven.” (LC/MMD)

De man zou afkomstig zijn uit het Brusselse. “Hij woont in elk geval nog niet zolang in Maasmechelen”, zegt Terwingen. “We zijn blij dat hij is opgepakt. Hij is woensdag uitbaters van krantenwinkels gaan bedreigen. Gelukkig hebben ze hem meteen gevonden, anders hadden we alle krantenwinkels in Maasmechelen beschermd. Maanden geleden deed al het gerucht de ronde dat er in Maasmechelen een haatprediker zou rondlopen, maar daar merkten we niks van. Tot nu dus.” De man stond bij de ordediensten wel al bekend om zijn radicale ideeën.

Lees alles over de praktijken van de Maasmechelaar vandaag in uw krant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio