Abou Omar Soussi

Abou Omar Soussi© rr

© epa

© rr

© rr

thumbnail: Abou Omar Soussi
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:

Arrestaties in Griekenland hebben niets te maken met België

Er is geen verband tussen de twee personen die de Griekse politie vandaag heeft gearresteerd en de verijdelde aanslagen in ons land donderdag. Dat laat het federaal parket weten na onderzoek van de identiteit van de opgepakte personen. Daarmee is het Belgisch onderzoek terug naar af.

'We hebben met de Grieken een aantal dingen geverifieerd en die personen bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben', aldus een woordvoerder van het federaal parket.

Griekse media verklaarden zaterdagavond dat ze vier personen hadden gearresteerd in het onderzoek naar de verijdelde aanslagen in België. Al snel bleek dat het niet om vier maar om twee arrestaties ging, en nu blijkt ook dat er te snel een link werd gelegd met de Belgische operaties. Hoe het zit met Abdelhamid Abaaoud, een Belg van Marokkaanse afkomst die volgens Belgische media het vermoedelijke brein achter de aanslagen is, kon het parket niet zeggen.Abdelhamid AbaaoudEerder zaterdag raakte bekend dat de terreurcel die aanslagen wilde plegen in België, vanuit Griekenland werd aangestuurd door een teruggekeerde Syriëstrijder. Het zou gaan om een Marokkaanse man uit Molenbeek, Abdelhamid Abaaoud (27). De man, die zich Abou Omar Soussi noemt, zou in Syrië de rangen van IS hebben vervoegd.Abaaoud zou contact hebben gehad met een tussenpersoon in de Luikse gevangenis van Lantin, tevens de broer van één van de verdachten die in Verviers werd doodgeschoten door de politie.

De politie kreeg enkele weken geleden een tip over opvallend telefoonverkeer vanuit de gevangenis van Lantin, waar een gedetineerde telefonisch contact hield met een teruggekeerde Syriëstrijder in Griekenland. De gevangene had ook vaak contact met zijn broer, één van de twee doodgeschoten terreurverdachten in Verviers.

Via het afluisteren van de gesprekken kwam de politie de plannen voor een aanslag in België op het spoor. De man in Griekenland zou duidelijk de touwtjes in handen hebben gehad: hij stuurde de terreurcel in ons land aan en financierde ze ook. De identiteit van de man is bekend en de Belgische inlichtingendiensten zouden aan de Griekse autoriteiten hebben gevraagd om in te grijpen, maar dat zou nooit zijn gebeurd.

'Tweede Parijs vermeden in Verviers'

© Belga, AFP, Photo News, EPA

© belga

Speciale eenheden van de federale politie in Verviers.

Speciale eenheden van de federale politie in Verviers.© epa

© Belga, AFP, Photo News, EPA

© ap

© epa

© ap

Foto van een getuige op Twitter

Foto van een getuige op Twitter© foto twitter Nathan Soret

© Tom Palmaers

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Speciale eenheden van de federale politie in Verviers.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Foto van een getuige op Twitter
thumbnail:

Er zouden vier kalasjnikovs, materiaal om bommen te maken en politie-kledij zijn gevonden in Verviers, waar bij een antiterreur-actie donderdagavond twee jihadisten werden gedood die aanslagen planden in België. Dat meldt La Dernière Heure op zijn website. De actie kaderde in een grote gecoördineerde operatie tegen terreur van het federale parket tegen Syriëstrijders die banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). 'Er is een tweede Parijs vermeden', zeggen gerechtelijke bronnen. 'Het was een kwestie van uren voor er een aanslag zou gepleegd worden in ons land.' Nog volgens La Dernière Heure was donderdagavond laat nog sprake van een politie-achtervolging en schietpartijen in Angleur en Amercoeur, twee wijken in de stad Luik. Maar of die iets te maken hebben met de anti-terreur-acties is nog niet duidelijk.

De grote antiterreur-actie, die kaderde in een internationale operatie, liep donderdagavond rond 18 uur fout in de stationsbuurt van Verviers.

Jihadisten, teruggekeerde Syriëstrijders, openden het vuur met zware wapens op de politie toen die het huis waar de jihadisten zaten, wilden binnenvallen. Twee jihadisten kwamen daarbij om het leven. Eén raakte zwaargewond in de buik en werd opgepakt.

'Schoten met automatische wapens'

'Ik hoorde eerst een explosie en daarna geweerschoten', zei een getuige aan RTBF. Een andere getuige heeft het over verschillende schoten die met automatische geweren zouden gelost zijn gedurende tien minuten. Buurtbewoners moesten in hun huis blijven.

Het stadsbestuur van Verviers meldt intussen dat de actie afgelopen is en dat de situatie onder controle is.

Grote terreuractie tegen Syriëstrijders die wilden toeslaan

De actie kadert in een grote internationale antiterreuroperatie in zeven verschillende landen, waaronder in ons land en Jemen. Enkel in ons land zijn er doden gevallen.

De politie zou al een tijdje terroristen in de gaten hebben gehad die van plan waren om een aanslag te plegen in ons land. De doelwitten waren politiemensen en politiegebouwen. Donderdag werd door de politie tot actie overgegaan omdat er vermoedens waren dat de jihadisten vandaag zouden toeslaan. De jihadisten in Verviers zouden van plan zijn geweest om het politiekantoor van de stad aan te vallen.

Jihadisten opgepakt in Zaventem

Donderdagochtend zou de federale politie ook al twee jihadisten hebben opgepakt in Zaventem in het kader van de antiterreuractie. Het zou gaan om twee mannen die teruggekeerd waren uit Syrië.

In Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Brussel waren donderdagavond nog antiterrorismeacties aan de gang. Er werden een tiental huiszoekingen uitgevoerd. In totaal waren er over heel België tien politieacties. Later donderdagavond was er nog een tweede politieactie in Verviers. Die was tegen 22 uur ongeveer afgelopen.

Aan alle politie- en justitiegebouwen is intussen een verhoogde waakzaamheid; het terreurniveau is verhoogd van twee naar drie. In Molenbeek was het politiecommessariaat uit veiligheid tijdelijk gesloten. In Brussel werd het gebouw van de federale politie geëvacueerd door een bomalarm.

Link met aanslagen in Parijs?

De drie verdachten van in Verviers zouden volgens Franse media banden hebben gehad met Amédy Coulibaly, de man die vorige week in Parijs een agente doodschoot en vier mensen doodschoot tijdens een gijzeling in een joodse supermarkt, maar dat wordt door het Belgische parket ontkend.

Er zou volgens het parket ook geen link zijn met de aanslagen van vorige week. De actie in Verviers werd twee weken geleden al voorbereid, nog voor de aanslagen in Parijs plaatsvonden.

- Beelden van getuigen op Twitter en Youtube -

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Federaal parket: ‘Terroristische aanslag was een kwestie van uren’

© AP

Bij het antiterreuronderzoek dat donderdagavond plaatsvond zijn in totaal vijftien personen opgepakt. Twee van hen werden gearresteerd in Frankrijk, België vraagt hun uitlevering. Het parket bevestigt dat de groep een terroristische aanslag wou plegen in België, meer bepaald op politieagenten op straat en in commissariaten. Om zo veel mogelijk verdachten te kunnen oppakken werd de inval van de politie zo dicht mogelijk bij de geplande aanslag gepland. Het was dan ook een kwestie van uren voor de verdachten zouden toeslaan, klonk het op de persconferentie.

Er werden donderdagavond twaalf huiszoekingen uitgevoerd: twee in Verviers, één in Anderlecht, zes in Molenbeek, één in Brussel, één in Sint-Agatha-Berchem en één in Liedekerke. In Vilvoorde niet. Daarbij werden verschillende wapens aangetroffen, waaronder ook oorlogswapens zoals kalasjnikovs en explosieven. Verder werden ook politie-uniformen, walkie talkies en een belangrijke som geld gevonden. Het federaal parket vermoedt dat de verdachten in politie-uniform een commissariaat wilden binnendringen, om zo meerdere slachtoffers te maken. In Molenbeek zijn verschillende handvuurwapens en gsm’s gevonden.

In totaal werden vijftien verdachten van hun vrijheid beroofd, onder wie twee Belgen in Frankrijk. Zeker een paar van die verdachten waren teruggekeerde Syriëstrijders, maar het federaal parket wil niks kwijt over de identiteit van de verdachten. Ook over de identiteit van de verdachten die werden gedood bij de schietpartij in Verviers wordt niks prijsgegeven.

Het federale parket wilde nog benadrukken dat het onderzoek géén deel uitmaakt van een grootschalig Europees onderzoek. Het gaat om een puur Belgische operatie, er zijn dus geen linken met de aanslagen in Parijs. ‘Het onderzoek focuste zich op een groep die aanslagen wilde plegen in België’, verklaarde federaal magistraat Eric Van der Sypt. ‘We hebben ons echter niet alleen geconcentreerd op de terroristische cel die de aanslagen moest uitvoeren, maar ook op de verdachten op de logistieke achtergrond. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of iedereen die in de brede zin van het woord betrokken was bij de geplande aanslag, is aangehouden.

De verdachten werden al verschillende weken in de gaten gehouden, maar de huiszoekingen werden zo dicht mogelijk bij de geplande aanslagen gepland. Het was een kwestie van uren voor de verdachten zouden toeslaan, wellicht op meerdere plaatsen in België.

Huis in Verviers was enkel onderduikadres

© BELGA

Het huis waarin donderdagavond twee moslimterroristen werden gedood, zou enkel een onderduikadres geweest zijn. De twee mannen zouden dan ook niet afkomstig zijn van Verviers zelf. Dat bevestigen bronnen aan onze redactie. Marouane E., de 25-jarige man die donderdagavond opgepakt werd in Verviers, ontkent dat hij een terrorist zou zijn of aanslagen wou plegen op politiemensen. Onderzoeksrechter Panou heeft de man toch onder aanhoudingsbevel geplaatst, net als twee andere verdachten die werden opgepakt tijdens de antiterreuractie. Twee verdachten werden vrijgelaten onder voorwaarden. De andere arrestanten werden niet voorgeleid.

Hoewel het federale parket voorlopig alle details over het onderzoek naar een terroristische aanslag in ons land voor zich houdt, raakt toch steeds meer bekend over de groep die donderdagavond werd opgepakt. De terroristen hadden het onder meer gemunt op het Brusselse justitiepaleis en worden ook in verband gebracht met dreigementen aan het adres van boekenwinkels die de recentste editie van Charlie Hebdo verkochten. Dat schrijft La Dernière Heure op haar website.

Bij de huiszoeking in Verviers werden verschillende wapens aangetroffen, waaronder ook oorlogswapens zoals kalasjnikovs en explosieven, bevestigde het federale parket eerder op de dag. Verder werden ook documenten teruggevonden die de drie aanwezige verdachten in verband brengen met de dreigbrieven aan het adres van boekenwinkels in Jette die de recentste editie van Charlie Hebdo verkochten, weet La Dernière Heure.

Nog volgens de aangetroffen documenten planden de terroristen een aanslag op het Brusselse justitiepaleis, met behulp van explosieven. Dat daarbij een hooggeplaatste magistraat zou worden ontvoerd om hem daarna te kunnen onthoofden, wordt voorlopig tegengesproken door het federale parket.

In Verviers opgepakte verdachte ontkent alles

Bij de politie-inval in Verviers werden twee verdachten gedood. Een derde verdachte sprong nog door het raam om aan de politie te ontsnappen, maar werd toch bij de kraag gevat. De man, de 25-jarige Marouane E., ontkent dat hij een terrorist zou zijn of aanslagen wou plegen op politiemensen. Onderzoeksrechter Panou heeft de man toch onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een terroristische groepering, bezit van explosieven met het oogmerk om een aanslag te plegen, verboden wapenbezit, gewapende weerspannigheid met voorafgaande afspraak en bedreigingen.

De man is niet gekend bij het gerecht en heeft ook geen strafblad. Hij ontkent ook dat hij in Syrië is geweest. De speurders van de federale politie vielen donderdagavond ook binnen bij de familie van E. in het Brusselse en arresteerden een aantal van zijn familieleden. Over hun lot is voorlopig nog niets bekend.

Veiligheidszone opgeheven

De veiligheidszone rond de rue de la Colline in Verviers is intussen vrijdag iets voor 16 uur opgeheven. Eerder op de dag hadden de burgemeester van Verviers, Marc Elsen, en Marcel Simonis, het hoofd van de politiezone Vesdre, een persconferentie gehouden over de inval van donderdag.

Simonis haalde onder meer aan dat zijn politiezone betrokken was in de strijd tegen radicalisme sinds 2007. "Maandelijks ontmoetten we onze partners van de federale politie, OCAD, Staatsveiligheid, leger... om informatie uit te wisselen. Dit platform werkte al enkele jaren efficiënt." Hij voegde er nog aan toe dat de bij de inval omgekomen verdachten "niet rechtstreeks gevolgd werden door de diensten van de zone. Ze waren nog niet lang aanwezig in Verviers."

De korpschef zei verder geen informatie te hebben die bevestigt dat er in of rond Verviers een doelwit was van de verdachten.

IN BEELD. Eerste beelden van huis in Verviers tonen veel kogelinslagen

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

© BELGA

© BELGA

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het huis in Verviers waar donderdagavond speciale eenheden van de politie binnenvielen, werd intussen door de politie geïnspecteerd. De kogelinslagen op foto’s van in en buiten het huis geven weer hoe zwaar het vuurgevecht was dat er plaatsvond tussen de politie en de gedode jihadisten.

Ook maandag nog 15.000 exemplaren van Charlie Hebdo te koop in België

© EPA

De 30.000 exemplaren van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo die de voorbije week in België over de toonbank gingen, waren binnen een paar minuten al volledig uitverkocht. Maar er komen nieuwe ladingen aan. Eerder was al bekend dat zaterdag 20.000 nieuwe exemplaren in de winkel liggen, maar vrijdagavond liet distributeur AMP nog weten dat ook maandag nog 15.000 extra exemplaren op de markt komen.

België blijft, na Frankrijk, het land dat het grootste aantal bestellingen voor exemplaren van Charlie Hebdo heeft geregistreerd. De in totaal dus 65.000 exemplaren volstaan dan ook helemaal niet aan de vraag te kunnen voldoen. Volgens AMP zijn momenteel in ons land tot 500.000 mensen naar een exemplaar op zoek.

Meer over Terreur in België