© AFP

Slechts twee procent van aanslagen in het Westen gepleegd door moslimextremisten

Het lijkt wel alsof alle terrorisme tegenwoordig enkel draait rond moslims. En waarom hoor je nooit van christelijke, boeddhistische of joodse terroristen? Hier zijn de feiten: de grote meerderheid van aanslagen in onze contreien, maar liefst 98 procent, wordt gepleegd door niet-moslims.

mal

Laten we duidelijk zijn, er worden uiteraard aanslagen gepleegd door radicale moslims in de naam van de islam, de gewapende raid op Charlie Hebdo staat nog zeer helder in ons geheugen. Maar als we het totaalplaatje voor onze contreien, het ‘Vrije Westen’, even bekijken blijkt dat in de laatste 5 jaar minder dan 2 procent van de aanslagen gepleegd werden door de islam. Zo blijk uit rapporten van de FBI en Europol. In Europa gaat het over nog minder dan 2 procent omdat Europol enkel rekening houdt met de cijfers uit de 28 lidstaten.

Als we de cijfers voor 2013 van Europol bekijken zien we dat er 152 terroristische aanslagen waren in Europa. Slechts twee hiervan werden gepleegd door extremistische moslims. 84 van deze aanslagen werden gepleegd door ‘eigen’, Europese, separatistische en ethno-nationalistische groepen. En de meeste daarvan kennen we amper. Zo heb je het FLNC in Frankrijk dat zijn eigen ‘strijd’ voert voor onafhankelijkheid van Corsica. Of de MPRF in Griekenland, of de FAI in Italië, die onlangs nog een bomaanslag op een journalist pleegde.

Christelijk terrorisme?

Het zijn vooral christenen die de meeste terreurdaden plegen in de VS. Zo worden er bijvoorbeeld geregeld bomaanslagen uitgevoerd op abortusklinieken. Maar ook Anders Breivik, de man die in Noorwegen 77 mensen vermoordde. Hij wordt dan wel nergens omschreven als een christelijk terrorist maar de reden van zijn daden waren wel omdat hij terug wilde naar een ‘monocultureel, christelijk Europa’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer