Sjoemelende notarissen kosten hun collega’s 2,6 miljoen euro

Print
Sjoemelende notarissen kosten hun collega’s 2,6 miljoen euro

Foto: Raymond Lemmens

De notariële zekerheid, het solidariteitsfonds voor gedupeerde cliënten van sjoemelende notarissen, moet voor eind maart 2015 met maar liefst 2,6 miljoen euro worden aangedikt. Voor de honderd Limburgse notarissen komt dat neer op een bijdrage van zo’n 170.000 euro.

“De nieuwe bijdrage is nodig om de toekomst van de notariële zekerheid te garanderen”, zegt voorzitter André Michielsens, die erop rekent dat elke notaris zal bijdragen.

Het is ruim vijftien jaar geleden dat notarissen nog eens moesten storten in het fonds, waar tot voor kort 15 à 20 miljoen euro inzat. De voorbije twee jaar heeft de vzw echter miljoenen euro’s uitgekeerd aan gedupeerde cliënten in drie grote fraudezaken. Twee daarvan speelden zich af in Limburg: die twee sjoemelende notarissen sloegen een gat van 12 miljoen euro.

De Truiense notaris Raoul Vreven werd in november 2013 veroordeeld: hij verduisterde 2,5 miljoen euro van vijftig klanten. Samen met zijn leninglast van 6 miljoen euro dikte dat aan tot 8,5 miljoen euro, geld dat hij nodig had om zijn exuberante levensstijl te onderhouden.

Afgelopen zomer stelde de Limburgse Kamer van Notarissen opnieuw onregelmatigheden vast: dit keer ging het om notaris Marc S. uit Houthalen-Helchteren, die geld van cliënten zou hebben verduisterd. In totaal zou het in deze zaak gaan om zo’n vier miljoen euro.

Lees vandaag meer over de financiële put in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio