Aan welke kant zit de tankdop? Zes weetjes over tanken

Print
Aan welke kant zit de tankdop? Zes weetjes over tanken

De benzinepomp op het dashboard heeft een slang aan de rechterkant. De tank zit hier dus rechts. Foto: HBvL

Altijd hetzelfde liedje. Parkeer je de auto aan de benzinepomp blijkt de benzineklep aan de andere kant te zitten. Maar er is een manier om te weten waar die klep zit voor je uitstapt.Zes leuke weetjes over tanken.

1. Aan welke kant zit de tank? Kijk op je dashboard!

Zeker wanneer u met een geleende auto of huurauto op pad bent, is het een steeds weerkerend probleem. Aan welke kant zit die verdomde benzinedop? Daar is een eenvoudige truc voor. Staat er op het dashboard van uw wagen het symbool van een benzinepomp met de slang rechts? Dan zit uw benzinedop ook rechts. In sommige auto’s staat er een klein driehoekje dat de kant van de tank aanduidt.

2. Waarom hebben niet alle tankpistolen een vastzetklep?

Vanwege de veiligheid én milieuverontreiniging. In Nederland is het vastzetklepje van het vulpistool zelfs bij wet verboden voor het tanken bij gewone stadswagen. Afleverinstallaties voor vrachtwagens en autobussen hebben het nog wel. In België is er geen wetgeving rond die vastzetklep, maar sommige servicestations hebben hem verwijderd om veiligheidsredenen. Andere stations behouden hem net wel vanwege de service.

3. Is goedkopere benzine of diesel ook van mindere kwaliteit?

“Als je gaat tanken bij een officieel tankstation niet,” zegt Maarten Matienko van de automobilistenvereniging VAB. “Het basisproduct is bij elk tankstation identiek. Alleen voegen grote merken additieven toe aan de brandstof die zorgen voor een beter, efficiënter verbruik. Uit onze testen blijkt bijvoorbeeld dat grotere merken mét additieven wel degelijk zuiniger rijden, maar dat de meerprijs dat voordeel niet dekt. Ik kies zelf altijd voor bekende merken, maar tank bij de afgeslankte Expressstations. Die zijn goedkoper, maar leveren hetzelfde product.”

4. Hoe ver kan ik rijden met het reservelampje aan?

“Dat hangt van de grootte van je benzinetank af en van je rijgedrag,” zegt Maarten Matienko. “Ik kan er makkelijk 100 kilometer mee rijden omdat ik een rustige chauffeur ben. Je kan best je handleiding van je auto goed lezen. Daarin staat hoe groot de capaciteit is van je reservetank en hoeveel liter je wagen verbruikt. Benzinewagens kunnen minder ver omdat ze meer verbruiken. “ Door de regel genomen kan een modale gezinswagen tussen de 50 en 70 kilometer afleggen met het lampje op oranje. Paniek is dus niet meteen nodig in een land als België waar op elke straathoek een tankstation staat.

5. Wat moet ik doen als ik de foute brandstof heb getankt?

Kalm blijven en de wegenwacht bellen. De Wegenwacht beschikt over voertuigen met een “verkeerd getankt” installatie, waarmee de brandstof op een veilige en verantwoorde manier kan worden afgevoerd.

Waarom is benzine tanken in een dieselauto ‘ongezond’? Omdat zo’n auto uitgerust is met een elektronische regeling en er meteen schade ontstaat aan het brandstofsysteem. Diesel heeft namelijk ook een smerende functie. Diesel in een bezinemotor is ook geen goed idee omdat het veel slechter ontbrandt. De motor loopt niet gelijkmatig en het oliepeil zal stijgen.

6. Is tanken ongezond?

Ja, en niet alleen vanwege de benzine- dieseldampen, maar ook door de bacteriëen die op het tankpistool zitten. Dokter Kelly Areheart onderzocht in de VS de tankpistolen van benzinestations en kwam tot de conclusie dat 71 procent ziekteverspreidende bacterieën bevatten.

Toch maar die handschoentjes aandoen de volgende keer!