Zesdejaars middelbaar mogen vak volgen in hoger onderwijs

Zesdejaars middelbaar mogen vak volgen in hoger onderwijs

Foto: BELGA

Hasselt -

Zesdejaars uit het middelbaar kunnen vanaf maart aan de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) in Antwerpen een vak volgen uit de lerarenopleiding. Ze zijn welkom op woensdagmiddagen. Als ze slagen, krijgen ze een vrijstelling. Vorig jaar kon dit ook al voor informatica. De Hasseltse PXL wil vanaf volgend academiejaar zesdejaars verwelkomen. “Het decreet laat dit toe”, zegt directeur Onderwijs Heidi Croes.

“Het decreet op het hoger onderwijs laat toe dat studenten uit het middelbaar al maximaal 10 studiepunten kunnen halen in het hoger onderwijs”, legt Heidi Croes uit. “Een aantal scholen is er al mee bezig. We willen dit ook op grotere schaal aanbieden, maar zijn nog aan het bekijken hoe. Dit past in elk geval in het plan dat we hebben om studenten een betere studiekeuze te laten maken. We hebben in het verleden trouwens al scholieren gehad die bij ons les volgden. Een geïnteresseerde in wiskunde stuurden we bijvoorbeeld naar architectuur. Daar stelden ze dan een speciaal pakketje voor die scholier samen."

UHasselt niet enthousiast

Aan UC Leuven-Limburg (het vroegere KHLim) zijn ze niet zo enthousiast. “We zullen toch eerst onderzoeken of het wel een meerwaarde heeft”, zegt woordvoerder Jan Withofs. “We hebben wel al projecten lopen met middelbare scholen waarin we bijvoorbeeld samen games ontwikkelen. Zo leren ze onze school ook kennen.”

Ook bij de Universiteit Hasselt lopen ze niet echt warm voor het idee. “We hebben hier in elk geval geen concrete plannen voor”, zegt woordvoerder Koen Santermans. “We hebben wel sinds dit jaar een programma voor hoogbegaafden die bij geneeskunde een vak mogen volgen. Ze moeten dit wel gewoon samen met de andere studenten doen.”

Lees het volledige verhaal in Het Belang van Limburg