© Patrick De Roo

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

© PN, Belga

thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Gedrum bij uitvaart Leo Tindemans

Niet iedereen die de uitvaart van Leo Tindemans zaterdag in Edegem wou bijwonen, raakte binnen. Om 7.30u kwamen de eerste gewone mensen al opdagen, maar enkel de genodigden mochten de basiliek van Edegem binnen. Rond 10.45u werd er toch een vijftigtal mensen zonder persoonlijke uitnodiging toegelaten. Ze mochten onder politiebegeleiding in kleine groepjes van tien door de dranghekkens. Dat zorgde voor enig gedrum.

KMa

Een honderdtal mensen - die al die tijd in de striemende regen stond te wachten - mocht niet binnen. Dat kwam onder meer omdat de politie geen staanplaatsen kon toestaan. De achthonderd zitplaatsen binnen waren al bezet, kregen ze te horen. De meesten reageerden begripvol - “het is een staatsbegrafenis en dit is het protocol, niet de wil van de familie”, zegden zij - al waren er toch ook enkelen zeer ontgoocheld. “Tindemans was een man van het volk, hij zou dit niet gewild hebben”, klonk het.

De volhouders kregen gelijk. Rond 11.15u, toen de staatsbegrafenis al een kwartier bezig was, lieten de veiligheidsdiensten uit medelijden toch nog een tiental wachtende mensen binnen, onder wie een oude man van 93 jaar die speciaal uit een rusthuis in Edegem was gekomen. Hij was een generatiegenoot van de overledene en had Tindemans in het begin van zijn politieke carrière nog zeer goed persoonlijk gekend. Maar hij had geen uitnodiging gekregen, hoewel hij daags voordien naar het gemeentehuis had gebeld.

Rillend van de kou en helemaal doorweekt van de regen mocht de oude man met enkele andere bewonderaars van Tindemans alsnog binnen, waar bleek dat er langs de zijkant nog minstens tien stoelen gewoon vrij waren.

Tindemans in Edegem geëerd om ‘rechtlijnigheid en rechtvaardigheid’

© Photo News

© EPA

© EPA

© Photo News

© EPA

© EPA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in Edegem is zaterdagvoormiddag de staatsbegrafenis voor oud-premier Leo Tindemans gehouden. Onder de meer dan 800 aanwezigen in de kerk waren ook heel wat christendemocratische boegbeelden.

Vicepremier Kris Peeters, Europees commissaris Marianne Thyssen, minister van Staat Mark Eyskens, CD&V-voorzitter Wouter Beke, voormalig Europees president Herman Van Rompuy. Allemaal trotseerden ze de druilerige regen om aanwezig te zijn in Edegem. Ook een vertegenwoordiger van het Paleis en leden van andere partijen als Bart Tommelein (Open Vld), Siegfried Bracke en Geert Bourgeois (N-VA), Didier Reynders en premier Charles Michel (MR) en oud-premier Elio Di Rupo tekenden present.

Om het afscheid zo sereen mogelijk te houden, werden er geen staanplaatsen voorzien en werd er buiten ook geen groot scherm geplaatst.

Over de kist van Tindemans was een Belgische vlag gedrapeerd. De dienst werd geleid door de Antwerpse bisschop Johan Bonny. “Voor zijn familie was hij een geliefde vader en grootvader”, zo sprak Bonny. “Voor zijn dorp was hij een gewaardeerd burgemeester. Voor ons land en Europa een groot staatsman. Voor de universiteit een bezielde professor. Voor zijn vrienden en kennissen een betrouwbare raadsman. Langzaam is zijn leven uitgegaan als een kaarsje na de kerstdagen”, zo ging Bonny verder. Bonny roemde Tindemans om zijn “rechtlijnigheid en rechtvaardigheid”. “Hij bleef trouw aan zijn principes en dicht bij de mensen.”

“Mijn vader hield heel veel van zijn vrienden”, zo sprak zoon Thomas Tindemans. “Voor hen vond hij altijd plaats in zijn drukke agenda. Hij koesterde loyale vriendschappen.”

Ook voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) nam het woord. “Mensen die men graag heeft, waant men graag onsterfelijk. En toch sta ik hier...”, zo sprak hij.

‘De man van 1 miljoen stemmen’ overleed op 26 december in zijn woning in Edegem. Hij werd 92 jaar oud.

Politieke wereld neemt afscheid van oud-premier Leo Tindemans:

‘Leo vroeg me 10 jaar geleden om op zijn begrafenis te spreken’

‘Mijn vader waardeerde al wie bij kwaliteitsonderwijs betrokken was’:

Bonny: ‘Langzaam is zijn leven uitgegaan als een kaarsje na de kerstdagen’

Brabançonne weerklinkt voor kist getooid met driekleur:

Prominenten gaan basiliek Edegem binnen: