© Google

Franse burgemeester weigert begrafenis van Roma-baby in zijn gemeente

De burgemeester van Champlan, een voorstad ten zuiden van Parijs, heeft woensdag geweigerd dat een op tweede kerstdag overleden Roma-baby begraven wordt in zijn gemeente. Dat is zaterdag vernomen van eensluidende bronnen. De familie van de baby verblijft er in een kamp.

Een lokale vereniging voor solidariteit met de Roma meldt, bij monde van voorzitter Loïc Gandais, dat de burgervader “het voorwendsel heeft gebruikt dat het overlijden is vastgesteld” in buurgemeente Corbeil-Essonnes. “Dat is racisme, xenofobie en stigmatisering.” Noch de burgemeester van Champlan noch zijn adjunct was zaterdag bereikbaar voor commentaar.

De baby, een meisje dat op 14 oktober geboren was, is in de nacht van 25 op 26 december overleden aan wiegendood. Die nacht is het meisje naar twee ziekenhuizen in de buurt gebracht, en in Corbeil-Essonnes is op 26 december haar dood vastgesteld, aldus een bron dicht bij de zaak.

Op vraag van de familie heeft een begrafenisondernemer de gemeente Champlan gevraagd om het meisje daar te begraven, maar burgemeester Christian Leclerc heeft dat zonder “enige uitleg” geweigerd, zegt begrafenisondernemer Julien Guenzi. “Daar is hij ook niet toe verplicht, maar zo’n weigering is heel zeldzaam.”

In Frankrijk moeten de naasten van een overledene toelating vragen aan de burgemeester waar de begraafplaats zich bevindt. Dat kan de begraafplaats zijn van de gemeente waar de overledene woonde, waar die is overleden of waar zich een een grafkelder van de familie bevindt.

Het meisje wordt maandag begraven in Wissous, een andere gemeente in de buurt.